Ύστερα από µία καραντίνα και ολιγοήµερες διακοπές που δεν θα τις χαρακτηρίζαµε απολύτως ξένοιαστες λόγω της Covid-19, είναι η κατάλληλη περίοδος για να βελτιώσουµε την καθηµερινότητά µας µε νέες συνήθειες που προάγουν την ευεξία µας. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε το hashtag #wellness που φτάνει τα 38,3 εκατοµµύρια posts στο Instagram.
Ας ξεκινήσουµε από τα βασικά:
Μαθαίνουμε να αναπνέουμε σωστά
Ακόμα και η αναπνοή θέλει την εξάσκησή της. «Ακούγεται αστείο αλλά πολύς κόσμος δεν ξέρει να αναπνέει σωστά» αναφέρει ο δάσκαλος γιόγκα Τάσος Σχοινάς.
Πράγματι, μελέτες φανερώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 25% της αναπνευστικής τους ικανότητας.
Οταν αγχωνόμαστε ή φοβόμαστε κάνουμε μικρές, επιφανειακές αναπνοές στην περιοχή του θώρακα. Ωστόσο όταν το στρες γίνεται χρόνιο, αυτός ο τύπος αναπνοής γίνεται μια κακή συνήθεια, που περιορίζει την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται στο σώμα μας και μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, τους μυς, τον εγκέφαλο, το στομάχι, το νευρικό σύστημα και την καρδιά.
Ολοι οι ειδικοί επισημαίνουν: Το να αναπνέουμε με τον σωστό τρόπο είναι σημαντικό για τη μακροζωία. Επιπλέον συμβάλλει σημαντικά στην καλή διάθεση, στο να έχουμε ενέργεια αλλά και να νιώθουμε γενικά καλύτερα.
Ετσι όλο και περισσότεροι personal trainers, όπως οι δάσκαλοι γιόγκα, πιλάτες και πολεμικών τεχνών, μας διδάσκουν να αναπνέουμε με τον σωστό τρόπο ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πιο συγκεκριμένα: απελευθερώνει τις τοξίνες από το σώμα, χαλαρώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος, καθαρίζει το μυαλό, βοηθάει στην πέψη και στον μεταβολισμό.
Ας αρχίσουμε λοιπόν να κάνουμε καθημερινά ασκήσεις που θα μας διορθώσουν την αναπνοή. Με τον καιρό θα αντιληφθούμε ότι αφενός διαχειριζόμαστε καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το στρες ή τον θυμό, αφετέρου θα βελτιώσουμε την υγεία μας.
Τα απλά βήματα της σωστής αναπνοής
1. Καθόμαστε σε μία άνετη στάση, ακόμα και ξαπλωμένοι, ακουμπάμε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά.
2. Αφήνουμε τους ώμους και τους μυς να χαλαρώσουν.
3. Εισπνέουμε αργά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 3 γεμίζοντας τον χώρο της κοιλιάς.
4. Εκπνέουμε εξίσου αργά από το στόμα αφήνοντας την κοιλιά να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση.
5. Με τον ίδιο τρόπο επαναλαμβάνουμε τις εισπνοές-εκπνοές για 2-3 λεπτά.
Επενδύουμε σε έναν hi-tech καθαριστή αέρα
Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή για το σώμα, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον αέρα που αναπνέουμε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 80% του πληθυσμού που ζει στις αστικές περιοχές εκτίθεται σε επίπεδα μολυσμένου αέρα που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια του ΠΟΥ. Ετσι ο καθαριστής αέρα που απαλλάσσει από σκόνη, βακτήρια, οσμές, αλλεργιογόνες ουσίες γίνεται όλο και πιο αναγκαίος. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μέχρι το 2023 ο τζίρος τέτοιων συσκευών θα φτάσει στα 33 δισ. δολάρια.
Ιδανικά προτιμάμε έναν «έξυπνο» καθαριστή αέρα, μία αθόρυβη συσκευή που εξυγιαίνει τον αέρα με φυσικό τρόπο χάρη στα φίλτρα από ενεργό άνθρακα. Επιπλέον κάποια μοντέλα έχουν σένσορες οι οποίοι ανάβουν και τερματίζουν τη λειτουργία αυτόματα σύμφωνα με το ποσοστό των σωματιδίων που υπάρχουν στο δωμάτιο, ώστε να μη σπαταλάμε ενέργεια. Παράλληλα μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε τη λειτουργία τους πανεύκολα από το κινητό μας.
Προστατεύουμε τα μάτια μας από το blue light
Κάποιοι πιστεύουν ότι το μπλε φως ανεβάζει τη διάθεση, βοηθάει τη μνήμη, βελτιώνει τα αντανακλαστικά. Σύμφωνα με μια περσινή έρευνα, ο μέσος χρόνος παρακολούθησης μιας συσκευής που εκπέμπει μπλε φως (smartphone, laptop, tablet κ.ά.) είναι 3 ώρες και 23 λεπτά τη μέρα ή 50 ημέρες τον χρόνο. Τα στοιχεία κάνουν τους οφθαλμιάτρους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της υπέρυθρης ακτινοβολίας από τις συσκευές και τις LED οθόνες είναι βλαβερές και συνδέονται με την αϋπνία και τον εκφυλισμό των ματιών.
Ωστόσο σταδιακά γίνονται προσπάθειες για την προστασία μας, με τις τεχνολογικές εταιρείες να κάνουν βήματα για τη μείωση της ακτινοβολίας με πιο ζεστό φως και σε χαμηλότερη ένταση.
Ενας ωφέλιμος στόχος λοιπόν που μπορούμε να θέσουμε με την έναρξη της νέας σεζόν είναι να περιορίσουμε ή να σταματήσουμε να χαζεύουμε άσκοπα στις οθόνες μας, και κυρίως το βράδυ πριν κοιμηθούμε.
Κάνουμε γυμναστική στο πρόσωπό μας
Εχουν πέσει στην αντίληψή μας εδώ και δύο χρόνια, εφόσον τα έκαναν μόδα τα social media και celebrities, όπως η Miranda Kerr και η Gwyneth Paltrow. Το face roller με κρύσταλλο quartz θεωρείται το ιδανικό εργαλείο καθημερινής περιποίησης γιατί «ξυπνά» και βελτιώνει το δέρμα, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Από τις πρώτες κιόλας χρήσεις του θα διαπιστώσουμε ότι ενεργοποιεί, λειαίνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα, ενώ βοηθά τα ενεργά συστατικά των καλλυντικών να απορροφηθούν βαθύτερα. Ωστόσο, με συστηματική χρήση, το face roller βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, βοηθάει στη μείωση των ατελειών και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια, τονώνει τη μικροκυκλοφορία και αναζωογονεί.
Καθημερινά λοιπόν μετά τον καθαρισμό και τα ενυδατικά προϊόντα μας κάνουμε μασάζ στο πρόσωπο με ένα τέτοιο εργαλείο, για 2 λεπτά, κάνοντας κινήσεις από το κέντρο του προσώπου προς τα έξω και ανοδικά, και από τον λαιμό προς το πιγούνι.
Extra tip
Για να διώξουμε το πρήξιμο και τις σακούλες τοποθετούμε το face roller στο ψυγείο.
Αναβαθμίζουμε τη γυμναστική και παρακολουθούμε την υγεία μας
Η online άσκηση είναι ακόμα ένα trend που ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια, όμως διαδόθηκε γρήγορα την περίοδο που ήταν κλειστά τα γυμναστήρια λόγω καραντίνας. Εφαρμογές και κανάλια στο YouTube δίνουν συμβουλές και καθοδήγηση, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία προγραμμάτων γυμναστικής για κάθε επιθυμία, ανάγκη και επίπεδο απαιτητικότητας. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε αυτή την καλή συνήθεια μετά τις διακοπές. Σηκωνόμαστε από τον καναπέ έστω και 15΄, ακόμα και η μικρή διάρκεια άσκησης είναι προτιμότερη από τίποτα.
Σε αυτή την κατηγορία, συμπεριλαμβάνουμε τα gadgets που μας βοηθούν να παρακολουθούμε καθημερινά τη σωματική μας υγεία. Τα smartwatches γίνονται δημοφιλή και εξελίσσονται όλο και περισσότερο. Πλέον διαθέτουν κρυφή οθόνη αφής, καταγράφουν βήματα και θερμίδες αλλά και την καθημερινή μας πίεση. Επίσης παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς, έχουν ακόμα και χρονόμετρο χαλάρωσης ώστε να διαχειριζόμαστε το στρες (αρκεί να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά, όπως προαναφέραμε), διαθέτουν sleep trackers για να ελέγχουμε την ποιότητα του ύπνου μας κ.ά.
Οι τάσεις γενικότερα έρχονται και φεύγουν, γι’ αυτό είναι διασκεδαστικό να τις παρακολουθούμε μεν αλλά καλό είναι να ορίζουμε τους δικούς μας στόχους και να τους διεκδικούμε με συνέπεια. Ισως τελικά ανακαλύψουμε πως αρκούν ελάχιστα, απλά και πρακτικά πράγματα για να αποκτήσουμε μια υγιεινή ζωή και μια καλή φυσική κατάσταση. Ευκαιρία λοιπόν με την έναρξη της νέας σεζόν να δημιουργήσουμε όχι μια νέα αρχή αλλά μια βελτιωμένη, πιο ευχάριστη καθημερινότητα.
Ευχαριστούµε για τη συνεργασία τον κ. Τάσο Σχοινά, δάσκαλο γιόγκα.