Η αϋπνία αποτελεί ένα κοινό φαινόμενο, με τα άτομα συνήθως να αντιμετωπίζουν δυσκολία να κοιμηθούν, να ξυπνούν διαρκώς κατά την διάρκεια της νύχτας ενώ δεν είναι απίθανος ο συνδυασμός και των δύο. Η περίπτωση της αϋπνίας μπορεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς τα άτομα που την αντιμετωπίζουν δεν ξεκουράζονται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, σωματική αλλά και ψυχική. Από την άλλη ο ποιοτικός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και στη βελτίωση της συγκέντρωσής σας και της συνολικής καθημερινής απόδοσης, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού.
Ποια είναι τα μυστικά του ποιοτικού ύπνου;
Όταν μιλάμε για επαρκή ή ποιοτικό ύπνο, τότε αναφερόμαστε σε τρεις βασικούς παράγοντες:
-
Διάρκεια ύπνου
Ο πρώτος και βασικότερος παράγοντας αποτελεί η διάρκεια του ύπνου, που σημαίνει ο χρόνος που κοιμάστε και όχι ο χρόνος που μπορεί να βρίσκεστε ξαπλωμένοι πριν κοιμηθείτε ή αφού ξυπνήσετε. Αυτό το χρονικό διάστημα τείνει να αποτελεί προσωπική υπόθεση, καθώς κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες, ακολουθεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα και το αίσθημα της κούρασης ή ακόμα και της έντονης κόπωσης τείνει να διαφέρει. Τα επιστημονικά δεδομένα αυτήν την στιγμή ορίζουν τις επτά έως και εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ ως επαρκή ύπνο για τους ενήλικες.
-
Συγχρονισμός
Το δεύτερο στοιχείο «κλειδί» που επηρεάζει κατά πολύ τον ύπνο μας είναι ο συγχρονισμός. Ο κιρκαδικός ρυθμός του σώματος, το εσωτερικό δηλαδή ρολόι του οργανισμού, επηρεάζεται από το κύκλο της ημέρας και της νύχτας, από το φως δηλαδή και το σκοτάδι. Για να μπορέσετε να κοιμηθείτε, το σώμα σας εκκρίνει την μελατονίνη, ορμόνη η οποία συνδέεται με το σκοτάδι. Έτσι, ιδανικά, είναι καλύτερο να κοιμάστε κατά τις βραδινές ώρες, πράγμα που μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους ανθρώπους που αναλαμβάνουν βραδινές βάρδιες. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην διαταράσσουμε αυτόν τον συγχρονισμό, διότι μπορεί να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα.
-
Διαχείριση ζητημάτων
Ο τρίτος εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η διαχείριση των ζητημάτων ή των προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο, όπως είναι η άπνοια και άλλες διαταραχές.. Οι αιτίες της αϋπνίας εξαρτώνται από τον τύπο της αϋπνίας που αντιμετωπίζετε. Ειδικότερα, η βραχυπρόθεσμη αϋπνία μπορεί να προκληθεί από το άγχος, από ένα τραυματικό ή στρεσογόνο συμβάν ή κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα σας ή τις συνήθειες του ύπνου σας. Η χρόνια αϋπνία, από την άλλη, εμφανίζεται για τουλάχιστον τρεις μήνες και συνήθως αποτελεί δευτερεύον σύμπτωμα σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα ή ο πόνος στην πλάτη και ψυχολογικά ζητήματα όπως η κατάθλιψη.