Όλο και εντείνεται η αγωνία και η ανησυχία των ειδικών σχετικά με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται και οι νέοι, οι οποίοι εκτός ότι κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό, μπορεί να μεταδώσουν εύκολα τον Covid-19 και σε ευπαθείς ομάδες.
Το γεγονός πως χτες καταγράφηκε ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ ημερήσιο ρεκόρ με 262 κρούσματα επιβεβαιώνει την χαλαρή στάση που επικρατούσε στη χώρα μας στις αρχές του Αυγούστου, καθώς τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα από εκείνη την περίοδο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που αρκετά από μέτρα πάρθηκαν αυτό το μήνα σε μία προσπάθεια των ειδικών και να ελέγξουν την πορεία της επιδημίας ειδικά όσο πλησιάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά να βάλει και ένα φρένο σε όσους ξεφαντώνουν στα νησιά σαν να μην υπάρχει κοροναϊό.
Παρά τα νέα μέτρα, τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά σε συνδυασμό με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που διαρκώς φθίνει προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν για δεύτερο κύμα, αλλά και τονίζουν την επικινδυνότητα που κρύβει η μεταστροφή του ιού προς τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.
Μάλιστα αρκετοί ειδικοί τονίζουν πως είμαστε «με το ένα πόδι» στο δεύτερο κύμα, την ώρα που υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ακόμη και έλεγχος με τα κρούσματα.
Την ίδια ώρα στη φαρέτρα των ειδικών και της κυβέρνησης παραμένουν νέα σκληρότερα μέτρα.
Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο κ. Σύψας χτες ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως σήμερα ή αύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατο όριο π.χ. για μια παρέα.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού, τόνισε πως η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εκτός σπιτιού.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση με τον κοροναϊό θεωρείται κρίσιμη με τους ειδικούς να ετοιμάζονται να ρίξουν στο τραπέζι νέο «πακέτο» μέτρων για να αποτρέψουν τη διασπορά του.
Δερμιτζάκης: Έχουμε φτάσει στο όριο να χάσουμε τον έλεγχο με τα κρούσματα
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης για την αύξηση των κρουσμάτων και τη συμπεριφορά των πολιτών στα νέα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, «δεν είμαστε ακόμα στη φάση της εκθετικής ανόδου, αλλά διανύουμε μια ανοδική πορεία», όσον αφορά στα κρούσματα. Ο ίδιος εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε ανησυχητικό στάδιο, «στο όριο του να χάσουμε τον έλεγχο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως με συγκεκριμένες συμπεριφορές, δίνουμε την ευκαιρία στον ιό να υπερμεταδοθεί.
Ένα ενδεχόμενο lockdown δε θα λύσει τα προβλήματα, αντιθέτως θα δημιουργήσει νέα και κυρίως στην οικονομία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και πώς πρέπει να πράξει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.
Για τα νέα μέτρα και την συμπεριφορά του κόσμου ως προς αυτά, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε πως «ο κόσμος πλέον προσπαθεί να ξεφύγει από τον νόμο και δε συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βοηθήσει, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα προσπαθεί να προλάβει τις καταστάσεις.
«Είναι ένας φαύλος κύκλος», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι πολίτες για διάφορους λόγους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα που ανακοινώνονται και σε αυτά που λένε οι ειδικοί».
«Σχέδιο υπάρχει και είναι αρκετά ευέλικτο ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ωστόσο όταν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, προφανώς το σχέδιο είναι πιο δύσκολο να αλλάξει και να εφαρμοστεί», κατέληξε.
Σύψας: Όσοι γυρίζουν από διακοπές να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες
«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. «Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων.»
Παράλληλα, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.
Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.
Σημαντικό είναι, «να βγάλουμε τον Αύγουστο».
Ο καθηγητής εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα».
Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.
«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.», τόνισε ο κ. Σύψας.
Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο.»
Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.
Σχετικά με τα γηροκομεία, ο κ. Σύψας είπε ότι αν και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε. «Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την “πατήσαμε” από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού.»
Πώς ο κοροναϊός από τη συναυλία στη Χαλκιδική «έφτασε» στο γηροκομείο – 36 κρούσματα
Σε εστία κοροναϊού εν μία νυκτί μετατράπηκε ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, καθώς ένας άνθρωπος θετικός στον Covid-19 ήταν αρκετός ώστε 35 ακόμη άνθρωποι να διαγνωστούν με κοροναϊό.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χτες ο κ. Τσιόδρας στον οίκος ευγηρίας επιβεβαιώθηκαν 36 κρουσμάτα , εκ των οποίων οι 33 είναι ένοικοι και οι 3 εργαζόμενοι.
Μάλιστα η έκρηξη κρουσμάτων προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η TV100.
Ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκατζιάς, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το γηροκομείο, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για διασπορά.
Πώς δημιουργήθηκε η εστία- βόμβα στον οίκο ευγηρίας;
Στον οίκο ευγηρίας είχαν παρθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες κάποιος ένοικος να κολλήσει τον κοροναϊό.
Οι επισκέψεις είχαν σταματήσει για όλους τους ενοίκους, ενώ οι εργαζόμενοι φορούσαν προστατευτικές μάσκες.
Ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.
Ειδικότερα το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με έναν φίλο τουτ ο οποίος πραγματοποίησε διακοπές στη Χαλκιδική και είχε πάει σε συναυλία.
Εστία κοροναϊού πάρτι σε Beach bar της Χαλκιδικής;
Η συναυλία αυτή μάλιστα που έλαβε χώρα σε beach bar στην Χαλκιδική φαίνεται να εξελίχτηκε σε εστία μεγάλης διασποράς της νόσου
Στη συναυλία φέρεται ότι βρέθηκαν 2.000 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, με πολλούς εξ αυτών να καταγράφονται ως κρούσματα κοροναϊού.
Σύμφωνα με το thestival.gr, θετικοί βρέθηκαν και τρεις μπάρμαν που ετοίμαζαν ποτά, καθώς και αθλητής από επαγγελματική ομάδας ποδοσφαίρου. Εργαζόμενος κατήγγειλε στο thestival ότι ζητήθηκε από το προσωπικό απόλυτη εχεμύθεια, ωστόσο κάποιοι το θεώρησαν λάθος και μίλησαν.
Κατά πληροφορίες η επίμαχη συναυλία έγινε στις 2 Αυγούστου στο bar που βρίσκεται στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής στη Χανιώτη.
Στο «κόκκινο» η ανησυχία μετά τα 262 νέα κρούσματα
Το «καμπανάκι» για την Αττική έχει χτυπήσει εδώ και μέρες καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα, ενώ και η Θεσσαλονίκη μετράει 85 νοσούντες, εκ των οποίων οι 36 εντοπίζονται στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.
Αναλυτικότερα:
22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,
1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,
1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου,
11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.
7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
5 κρούσματα στην 5 στην Π.Ε. Πιερίας,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες, ενώ 1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμα, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Νοσούν 33 υγειονομικοί – Ελλείψεις ατομικών μέσων προστασίας στα νοσοκομεία
Τουλάχιστον 33 υγειονομικοί νοσούν από κοροναϊό μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, προειδοποιεί μάλιστα ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξ αιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η αλυσίδα διασποράς του κοροναϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς «άλλοι τρεις υγειονομικοί νοσούν από τον ιό, ανεβάζοντας έως τώρα τον αριθμό σε 11. Επίσης μια νοσηλεύτρια στο Γεν. Νοσοκομείο Φλώρινας βρέθηκε θετική.
Είναι βέβαιον ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς από τα ύποπτα κρούσματα που προέρχονται στα νοσοκομεία. Διασπορά υπάρχει και εντός των υγειονομικών μονάδων. Αρχίζει η κατάσταση να ξεφεύγει με τους συναδέλφους που νοσούν», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
«Όσο και εάν θέλουμε να το κρύψουμε ο τουρισμός και οι λιγοστοί έλεγχοι στη κοινότητα για τον εντοπισμό κρουσμάτων δημιούργησε αυτή τη κατάσταση. Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 33 συναδέλφους να νοσούν το τελευταίο δεκαήμερο. Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας» επισημαίνει και συνεχίζει:
«Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχει έξαρση και νοσηλεύουν 15 περιστατικά. Χορηγούν στη παθολογική κλινική ένα κουτί γάντια για όλους τους εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές για ένα οκτάωρο. Με ένα ζευγάρι γάντια το οκτάωρο ο κάθε εργαζόμενος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Τα απολυμαίνουν από ασθενή σε ασθενή.»
«Τεστ προληπτικά στο προσωπικό δεν έγιναν ποτέ παρά μόνο σε όσους εκτέθηκαν. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ύποπτα κρούσματα βγαίνουν σε δυο έως τέσσερις ημέρες, λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών. Έτσι δεν περιορίζεται ο ιός» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
«Εάν πάμε έτσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου, το νοσοκομειακό σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζει» καταλήγει.