Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι λοιμωξιολόγοι για την διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα μειώθηκαν τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, καθώς από τα 203 κρούσματα της Κυριακής, χτες καταγράφηκαν 126 νέα περιστατικά, οι λοιμωξιολόγοι «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα νέα μέτρα.
Στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης υπάρχουν συνεχώς νέα μέτρα ενώ όπως φαίνεται το μοντέλο του Πόρου θα είναι οδηγός για το πως θα εφαρμοστούν.
Σήμερα μάλιστα τίθενται σε ισχύ νέα έκτακτα μέτρα για τη συγκράτηση της διασποράς του ιού με περιορισμό στο ωράριο καταστημάτων σε πολλές περιοχές.
Βατόπουλος: Περιορισμοί στα μπαρ για να μην πάμε σε γενικό lockdown
Για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση για τον κορoναϊό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ως μια πρώτη εκτίμηση, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τα μπαρ-εστιατόρια, ίσως να βοηθήσει τη νεολαία να συνειδητοποιήσει τι γίνεται με τον κοροναϊό ως προς τη σοβαρότητα του θέματος.
«Έχουμε δύο Ελλάδες: την Ελλάδα των ηλικιωμένων που έχουν καταλάβει, φοβούνται και πειθαρχούν και την Ελλάδα της νεολαίας που… δεν έχει πάρει χαμπάρι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και εύκολα μπορεί ξαφνικά η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη, σημείωσε.
Όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητα των μέτρων και να μην χρειαστεί να πάμε σε γενικό «lockdown». «Κλείνουμε τα μπαρ για να μην γίνει γενικό «lockdown». Αν αυτό το μέτρο αποδειχθεί επιτυχημένο δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα» είπε.
Τέλος αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κοροναϊός αλλά και στον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο. Όσο για το πότε μπορεί να έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο, εκτίμησε «από το 2021 και βλέπουμε».
Παγώνη: Η κατάσταση έχει ξεφύγει
Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μίλησε και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση», τόνισε η πρόεδρος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στη συνέχεια επεσήμανε πως «αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και να σωθούμε».
Όπως είπε με τα μέτρα που πάρθηκαν τώρα μπορούν οι νέοι και να διασκεδάσουν και να πάνε τις διακοπές τους και να βγουν.
«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει μέσα σε μία βδομάδα τόσα κρούσματα και να μην έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας τι πρέπει να κάνουμε.»
Μαγιορκίνης: Πάνω από 50% πιθανότητα να φτάσουμε και τα 350 κρούσματα ανά ημέρα
Στο γεγονός πως υπάρχει και αύξηση των διασωληνωμένων, εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, στάθηκε ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,, ο οποίος τόνισε πως 24 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ενώ πριν από περίπου δέκα μέρες είχαμε επτά.
Ο καθηγητής ανέφερε πως αυτά τα στοιχεία είναι η σφραγίδα για την έναρξη ενός δεύτερου κύματος, το οποίο έχουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα να αποτρέψουμε.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή ώστε να δουν οι ειδικοί αν θα έχουν αποτελέσματα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες.
Ωστόσο για τις περιοχές που ελήφθησαν τα μέτρα ήταν απολύτως απαραίτητα, καθώς υπήρχε επιβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο εκεί.
Τέλος ο καθηγητής ανέφερε πως υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα να υπάρχει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
«Μπορεί να κινηθούμε στην περιοχή των 200-350 κρούσματα την ημέρα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.