Η εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων μέσα από τα Αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού
«Πώς ηττήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία από τον Ελληνικό Στρατό»
Πώς ο Ελληνικός Στρατός διέλυσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία
Οι μεγάλες στρατιωτικές αναμετρήσεις που άλλαξαν για πάντα τον χάρτη των Βαλκανίων
Οι βαριές ήττες και ο σταδιακός διαμελισμός που η Τουρκία ουδέποτε ξεπέρασε.
Oλα τα στρατιωτικά και διπλωματικά γεγονότα, που αποτέλεσαν την αρχή του τέλους της Υψηλής Πύλης και οδήγησαν στον διπλασιασμό της Ελλάδας.
Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις
Μην χάσετε τον τέταρτο τόμο
1913: Η σύγκρουση των νικητών
Ο τέταρτος τόμος της σειράς βιβλίων της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποτελεί την πιο μεστή και έγκυρη πηγή μελέτης για τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο του 1913. Τον πόλεμο που διεξήχθη μεταξύ των νικητών του Πρώτου Βαλκανικού και οδήγησε στον διαμοιρασμό των εδαφών που είχε απολέσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912. Ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος έγινε στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου. Στον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο, η Ελλάδα κατάφερε να εδραιώσει τη θέση της ως η μεγάλη νικήτρια χώρα και των δύο Βαλκανικών Πολέμων. Αυτή τη φορά, η σύγκρουσή της έγινε με τη Βουλγαρία και το κυριότερο ζήτημα ήταν η διασφάλιση της ίδιας της Θεσσαλονίκης την οποία η Βουλγαρία ήθελε με κάθε τρόπο να καταλάβει. Σε εκείνον τον πόλεμο, οι ελληνικές δυνάμεις πέτυχαν ένα τεράστιο βήμα προς την τελική εθνική ολοκλήρωση της Ελλάδας και του ελληνισμού, μέσα από μεγάλα στρατιωτικά επιτεύγματα που απαιτούσαν, μεταξύ άλλων, την ταχύτατη γεωγραφική μετακίνηση των ελληνικών στρατευμάτων από τα τελευταία μέτωπα του Πρώτου Βαλκανικού σε εκείνα του Δεύτερου.
Με τη συνθήκη ειρήνης του Λονδίνου στις 17 Μαΐου 1913 τερματίστηκε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Ομως, οι διαφορές για τη διανομή των ανακτηθέντων από την Τουρκία εδαφών προκάλεσαν προστριβές στους κόλπους των νικητών. Οι διεκδικήσεις της Βουλγαρίας, που εξελίχθηκαν σε σοβαρά επεισόδια σε βάρος της Ελλάδας και της Σερβίας, είχαν ως επακόλουθο τη σύναψη αμυντικής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών. Η άμεση αντίδραση Ελλάδας και Σερβίας στην αιφνιδιαστική βουλγαρική επίθεση της 16ης Ιουνίου 1913 σημαδότησε την έναρξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.
Με την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου στις 28 Ιουλίου 1913 έληξε ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν τα εδάφη από την κορυφογραμμή του όρους Κερκίνη μέχρι τις εκβολές του ποταμού Νέστου. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι συνιστούν μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Η επίτευξη μεγάλου μέρους των εθνικών διεκδικήσεων και ο διπλασιασμός του ελληνικού κράτους σε έκταση και σε πληθυσμό συνέβαλαν στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ακόμη
Βιβλία Αυτοβελτίωσης
«Η θεωρία της σεξουλαικότητας» του Σίγκμουντ Φρόυντ
«Ξεπερνώντας την κατάθλιψη»
«Νίκησε το άγχος»
«Νίκησε τις τοξικές σχέσεις»
«Νίκησε την γκρίνια»
Επιλέξτε ένα χρηστικό βιβλίο αυτοβελτίωσης για να αλλάξετε τη ζωή σας
Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Πώς ηττήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία #4»: €1,90)