Eπιτέλους καλοκαίρι! Oι περισσότεροι μετρούν τις μέρες ώσπου να έρθει η πρώτη μέρα της άδειας για να φύγουν, αφού πάρουν τα απαραίτητα, που φέτος εκτός από τα ρούχα, περιλαμβάνουν και το αντισηπτικό όπως και την μάσκα και να ξε-φύγουν από τη δουλειά, τις έγνοιες, την ένταση, τη ρουτίνα, τα «ίδια και τα ίδια». Καθένας ως μεμονωμένο άτομο νιώθει την ανάγκη αυτής της «φυγής», αλλά όχι μόνο. Και κάθε συζυγική ή συντροφική σχέση, επίσης, σαν ένα «άτομο» που απαρτίζεται από δύο, ζει και αναπνέει αυτόνομα, χρειάζεται τις δικές της διακοπές, τη δική της απόδραση, ανάλογα με την κατάσταση, την ηλικία, τη διάθεση και τις ανάγκες της.
Χαλάρωση ή βόλτα ;
Τι περιμένουν όμως τα ζευγάρια από τις διακοπές τους; Πολύ συχνά, ακόμη και μέσα στο ίδιο το ζευγάρι, οι ανάγκες και οι προσδοκίες που έχει ο καθένας από τις διακοπές διίστανται. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι ο ένας προτιμάει θάλασσα και ξάπλα στην παραλία και ο άλλος ξενάγηση σε αξιοθέατα και κουλτούρα. Όταν είναι μόνο αυτό, μπορούν να βρεθούν συμβιβαστικοί τρόποι ώστε να έχουν και οι δύο, αν και όχι αποκλειστικά, αυτό που τους αρέσει. Όταν όμως οι διαφορετικές προσδοκίες έχουν να κάνουν με το πόσο «κοντά» και πόσο «μαζί» με τον άλλο θέλει ο καθένας να περάσει τις διακοπές του, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες εναλλακτικές λύσεις διακοπών που περνούν τα ζευγάρια και στη συνέχεια ποια μπορεί να είναι τα υπέρ και τα κατά των διακοπών αυτών.
Τι μετράει πραγματικά;
Τρόποι για να κάνουμε διακοπές υπάρχουν τόσοι όσα και τα ζευγάρια: αμέτρητοι. Αυτό που μετράει είναι να αισθανόμαστε πραγματικά ότι φέρνουμε σε μια ισορροπία από τη μια μεριά την ανάγκη μας να έρθουμε κοντά με τον άλλον (εφόσον και με όποιον τρόπο υπάρχει αυτή) κι από την άλλη την ανάγκη που μπορεί να έχουμε να ξεκουραστούμε από όλους και από όλα, ακόμη κι από το σύντροφό μας και από τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα. Το κριτήριο είναι, λοιπόν, η αίσθηση που είχαμε επιστρέφοντας από τις προηγούμενες διακοπές. Νιώθαμε ωραία και θέλουμε να τις επαναλάβουμε ή μας άφησαν με ελλείψεις και παράπονα, ξεκούραστους μεν, ανικανοποίητους δε; Στη δεύτερη περίπτωση, δεν έχουμε παρά να προτείνουμε αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό.