Μήπως φέτος είναι η χρονιά που θα παροπλίσουµε τα µαγιό µας για χάρη των φούτερ; Αν και οι περισσότεροι δεν µπορούµε να φανταστούµε το ενδεχόµενο η άδειά µας να µας βρει µακριά από τη θάλασσα, οι λάτρεις των βουνών επιµένουν πως τίποτα δεν µπορεί να συγκριθεί µε τη δροσιά και την ηρεµία που προσφέρουν οι ορεινές διακοπές. Εκτός, όµως, από την ψυχαγωγία µας, υπάρχει και άλλη µία παράµετρος που αξίζει να λάβουµε υπόψη µας: Ποια από τις δύο επιλογές είναι καλύτερη για την υγεία µας;
Να πάρουμε τα βουνά;
Δεν είναι δύσκολο να συνδέσουμε τα βουνά με την καλή υγεία. Το πιθανότερο είναι ότι μια ματιά στο… οικογενειακό μας δέντρο αρκεί για να μας πείσει, καθώς οι περισσότεροι έχουμε και από κάποιον ορεσίβιο παππού που διατήρησε την υγεία και τη ζωντάνια του μέχρι τα βαθιά γεράματα. Με ποιους τρόπους, όμως, μας κάνει καλό;
Υγεία στα ύψη
Το μεγάλο υψόμετρο δεν μας προσφέρει μόνο υπέροχη θέα. Μας βοηθά και να χάσουμε βάρος, ακόμη και αν δεν έχουμε σκοπό να εμπλακούμε σε καμία σωματική δραστηριότητα. Και το καταφέρνει με διάφορους τρόπους: Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας, βοηθώντας μας να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία ρυθμίζει το αίσθημα πείνας και κορεσμού, αυξάνονται σημαντικά για το διάστημα που βρισκόμαστε σε κάποιον ορεινό προορισμό. Ετσι, πεινάμε λιγότερο, ενώ αισθανόμαστε πιο εύκολα χορτάτοι.
Καλή καρδιά
Ταυτόχρονα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ζουν σε υψηλό υψόμετρο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με έρευνα, αυτό δεν αποκλείεται να οφείλεται στην επίδραση των χαμηλότερων επιπέδων οξυγόνου σε ορισμένα γονίδια, με τρόπο που επηρεάζει τη λειτουργία των καρδιακών μυών. Παράλληλα, προκειμένου ο οργανισμός μας να λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, αναγκάζεται να δημιουργήσει νέα αιμοφόρα αγγεία, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την καρδιακή μας υγεία.
Ανάσα δροσιάς
Αν τα βουνά είναι διάσημα για κάτι, αυτό είναι σίγουρα η ποιότητα του αέρα τους. Πραγματικά, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ χαμηλότερα στο βουνό, επιτρέποντας στους πνεύμονές μας να… πάρουν μια ανάσα από το νέφος και το καυσαέριο της πόλης. Για αυτόν τον λόγο και η διαμονή στο βουνό είναι πολύ ευεργετική για τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα.
Είμαι στα high μου
Καταπράσινα τοπία, κελαηδίσματα πουλιών και διαρκή, ευχάριστα ερεθίσματα. Η γαλήνη που ψάχνουμε, ενδέχεται να κρύβεται σε κάποια πλαγιά. Σε συνδυασμό με τη μυρωδιά των κωνοφόρων, που έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης και στρες, είναι ικανή να μας απαλλάξει από το ψυχικό φορτίο της καθημερινότητας, έστω και προσωρινά. Σίγουρα, δεν βλάπτει και το γεγονός ότι το βουνό μας ωθεί να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μακριά από την τεχνολογία, βιώνοντας μαζί τους νέες – και ενίοτε κοπιαστικές – εμπειρίες και φέρνοντάς μας ακόμη πιο κοντά τους.
Φτάστε την κορυφή των διακοπών
Παράλληλα, οι ορεινές διακοπές ανοίγουν μπροστά μας μια ολόκληρη γκάμα επιλογών άσκησης – οι οποίες, μάλιστα, εμπλέκουν όλο το σώμα, και είναι τόσο ευχάριστες ώστε να ξεχνάμε ότι γυμναζόμαστε. Από την πεζοπορία, που είναι κατάλληλη ακόμη και για τους πλέον αρχάριους, μέχρι την αναρρίχηση, την ορειβασία ή ακόμη και το mountain bike για τους πιο τολμηρούς, είναι βέβαιο ότι θα βρούμε κάτι που θα ταιριάζει στον χαρακτήρα και στις προτιμήσεις μας.
Θάλασσα, θάλασσα
Κι όμως, παρά τα πλεονεκτήματά του, δεν είναι σίγουρο ότι το βουνό είναι ο νικητής των πιο υγιεινών καλοκαιρινών διακοπών. Τα δώρα της θάλασσας είναι εξίσου πολύτιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τον όρο «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει την επίδρασή της σε όσους την επισκέπτονταν.
#Vitamin Sea
Το hashtag που… σημαδεύει το news feed μας κάθε καλοκαίρι, έχει μεγαλύτερη σχέση με την πραγματικότητα από ό,τι φανταζόμασταν. Η θάλασσα είναι το καλύτερο μέρος για να αναπληρώσουμε τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη του ήλιου, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι μας λείπει μετά τον χειμώνα – ειδικά τον φετινό. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει την υγεία του δέρματος και των οστών, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάτε την ηλιοπροστασία σας!
Νερό και αλάτι
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας δείχνει πιο υγιές και λαμπερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – και όχι, δεν είναι ιδέα σας. Μια από τις κυριότερες αιτίες για αυτό είναι το αλάτι, το οποίο αποτελεί έναν φυσικό τρόπο απολέπισης. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά ευεργετικό και για αρκετές δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και οι δερματίτιδες. Ταυτόχρονα, το αλατόνερο καθαρίζει αποτελεσματικά τα ιγμόρεια, καταπολεμώντας λοιμώξεις, αλλεργίες και άλλες παθήσεις όπως η ιγμορίτιδα.
Θαλασσινή αύρα
Μπορεί να εκθειάσαμε τον αέρα του βουνού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι παραλίες υστερούν σε αυτόν τον τομέα. Ερευνες έδειξαν ότι η ατμόσφαιρα της θάλασσας είναι γεμάτη αρνητικά ιόντα – και αυτό είναι πολύ… θετικό. Τα αρνητικά ιόντα βοηθούν τον οργανισμό μας να απορροφήσει καλύτερα το οξυγόνο, ενώ συμβάλλουν και στην εξισορρόπηση της σεροτονίνης, μιας ουσίας που συνδέεται με την ποιότητα του ύπνου, αλλά και με τη διάθεσή μας. Αλλο ένα χαρακτηριστικό της θάλασσας που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα; Ο ήχος των κυμάτων, ο οποίος σύμφωνα με έρευνα αλλάζει τα εγκεφαλικά μας μοτίβα με τρόπο που θυμίζει την επίδραση του διαλογισμού!
Βουτιά στα οφέλη
Οι ευκαιρίες για άσκηση είναι αμέτρητες κατά τη διάρκεια των διακοπών μας στην παραλία. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται, φυσικά, το κολύμπι, το οποίο γυμνάζει όλο το σώμα, χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς, ενώ ως άσκηση cardio ενισχύει σημαντικά την καρδιοαναπνευστική μας υγεία. Αλλη μια εξαιρετική επιλογή είναι και το τρέξιμο στην άμμο, το οποίο δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματικό για την εκγύμναση του σώματός μας, αλλά και πιο ήπιο για τις αρθρώσεις μας. Και σε αυτή την περίπτωση, οι τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν τα όριά τους με θαλάσσια σπορ, από το σερφ και τις καταδύσεις, μέχρι το καγιάκ και το kite surfing.
Κόψτε τον γόρδιο δεσμό
Μπερδευτήκατε; Κι εμείς! Ευτυχώς, όμως, η χώρα μας προσφέρει μια σειρά από φανταστικές επιλογές για όλους εμάς που δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε. Από τη Θάσο και το Πήλιο, μέχρι τη Μάνη και την Κρήτη, τα κρυστάλλινα νερά των ελληνικών θαλασσών συχνά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα επιβλητικά, καταπράσινα βουνά. Τι μας εμποδίζει, λοιπόν, από το να τα συνδυάσουμε;