Όταν τα ζευγάρια διαφωνούν, η παρέμβαση από ένα τρίτο πρόσωπο φαίνεται να βελτιώνει την έκβαση της αντιπαράθεσης. Ωστόσο τα οφέλη της παρέμβασης δεν «σταματούν» εκεί, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέεται επίσης με την αυξημένη δραστηριότητα βασικών εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με το αίσθημα της επιβράβευσης. Η διεξαγωγή της μελέτης πραγματοποιήθηκε με την παροχή ερωτηματολογίων συμπεριφοράς στα ζευγάρια και έπειτα υποβλήθηκαν σε μια λειτουργική μαγνητική απεικόνιση.
Όπου παρέμβαση, υψηλότερη ικανοποίηση
Τα ζευγάρια που έλαβαν μια ενεργή παρέμβαση ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση συγκριτικά με τα ζευγάρια που δεν επενέβη κανείς. Η αυξημένη δραστηριότητα των εγκεφαλικών περιοχών που συνδέονται με την επιβράβευση ή την ανταμοιβή παρατηρήθηκε στα ζευγάρια που δέχθηκαν την παρέμβαση. Είναι η πρώτη φορά που μια ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη μελέτη κατάφερε να δείξει τα πλεονεκτήματα της παρέμβασης για την εξομάλυνση της σύγκρουσης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. «Γνωρίζουμε από πληθώρα μελετών ότι η σκέψη του ρομαντικού συντρόφου ή της ρομαντικής αγάπης είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει το κύκλωμα επιβράβευσης – ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με συναισθήματα ευχαρίστησης και κινήτρου» εξηγεί η Olga Klimecki, ερευνήτρια στο Ελβετικό Κέντρο Συναισθηματικών Επιστημών.
Θετική επίδραση, συμπεριφορικά και νευρολογικά
Τα δεδομένα από τα ερωτηματολόγια έδειξαν ότι τα ζευγάρια που επωφελήθηκαν από την ενεργή παρέμβαση έλυσαν πιο γρήγορα, εύκολα και ανώδυνα τις διαφορές τους, ήταν πιο ικανοποιημένα με το περιεχόμενο και την πρόοδο της συζήτησης και είχαν λιγότερες διαφωνίες. «Αναφορικά με τα αποτελέσματα της νευροαπεικόνισης, η δραστηριότητα πριν την σύγκρουση εμφάνισε περίπου το ίδιο μοτίβο, μετά όμως την διαμάχη παρατηρήσαμε μια γενική απενεργοποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Halima Rafi, διδακτορική φοιτήτρια στην Σχολή Ψυχολογίας και Εκπαιδευτικών Επιστημών. Αντίθετα όταν συνέκριναν ζευγάρια που δέχθηκαν την παρέμβαση ενός τρίτου προσώπου, οι ερευνητές παρατήρησαν εκτεταμένη δραστηριότητα στις εγκεφαλικές περιοχές της ανταμοιβής. «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι η παρέμβαση μπορεί να έχει ένα μεγάλο και θετικό αντίκτυπο στον τρόπο που τα ζευγάρια διαφωνούν, τόσο συμπεριφορικά όσο και και νευρολογικά» καταλήγουν οι ερευνητές.