GEO

Δείτε τον κόσμο με διαφορετική ματιά!

Σε αυτό το τεύχος:

-Ψηφίδες του Αιγαίου

Αθέατες όψεις, θραύσματα της φύσης και της ιστορίας του

-Η Ταϊλάνδη σε 12 στάσεις

Στην Ταϊλάνδη δεν είναι πλέον τόσο εύκολο να βρεις την καλύβα στην παραλία που ονειρεύεσαι ή ένα μοναχικό νησί. Ομως σε αυτή την εξωτική χώρα κρύβονται όμορφα μέρη και εμείς εξακολουθούμε να τα αναζητάμε.

-Στον ρυθμό των κυμάτων

Παιχνίδια μέσα κι έξω από το νερό. Στιγμιότυπα «παρά αθίν’ αλός»: Η ελευθερία να γλιστράμε στο νερό, να ανακαλύπτουμε τα χρώματα του βυθού, να γευόμαστε την αρμύρα, να λουζόμαστε στο φως, να ανασαίνουμε αύρα θαλασσινή, να χαιρόμαστε το μπλε του κόσμου.

-Η πυξίδα δείχνει παραλία

Βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά στην Ευρώπη, δέκα παραλίες με καταγάλανα νερά και λευκή άμμο που σε προσκαλούν να ταξιδέψεις μέχρις εκεί.

-Τολμηροί αναβάτες, διάσημα άλογα

Στο αγρόκτημα των Devil’s Horsemen, το WYCHWOOD, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου, εκτρέφονται και εκπαιδεύονται άλογα που πρωταγωνιστούν σε επιδείξεις, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Μεταξύ αυτών, το Star Wars, το Game of Thrones και Η Ευνοούμενη.

-«Χιλιάδες μητέρες κατηγορήθηκαν άδικα»

Ο ερευνητής της συμπεριφορικής γενετικής Robert Plomin υποστηρίζει, και δέχεται σφοδρή κριτική γι’ αυτό, ότι ο χαρακτήρας μας είναι θέμα γονιδίων και ότι ο ρόλος της ανατροφής και της εκπαίδευσης είναι υπερεκτιμημένος.

-Το χαριτωμένο «τέρας του νερού»

Σε ένα εργαστήριο της Βιέννης ερευνούν με ποιο τρόπο το αξολότλ, το θαυμαστό ζώο από το Μεξικό, αναγεννά τα τραυματισμένα μέλη του. Οι ερευνητές οραματίζοναι έναν κόσμο όπου θα μπορούσε να γίνει αυτό δυνατό και για τους ανθρώπους.

-Γεννημένος για τον δρόμο;

Υπολογίζεται ότι 750.000 σκυλιά παγκοσμίως κυκλοφορούν ελεύθερα. Είναι η ζωή τους πιο ανέμελη; Σίγουρα είναι πιο σύντομη.

-Οι γενναίοι των βόρειων θαλασσών

Η ομάδα διάσωσης Die Seenotretter καταφθάνει με κάθε σήμα SOS που εκπέμπεται από τα γερμανικά παράλια. Χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές και κάποια από τα μέλη του είναι εθελοντές. «Οι άνθρωποι σκυλοπνίγονται στη Μεσόγειο… Εχουμε μεγαλύτερη ευθύνη ως διασώστες απέναντι σε αυτόν που κάνει καγιάκ στη Βόρεια Θάλασσα απ’ ό,τι σε αυτόν που επιβαίνει σε ένα λυβυκό ρυμουλκό;» αναρωτιούνται.