Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στόμα ή το στομάχι, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι επιστήμονες από το Harvard T.H. Chan School of Public Health μελέτησαν τα δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων για το χρονικό διάστημα των είκοσι ετών για να αποκαλύψουν την σύνδεση. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι τα άτομα με ιστορικό ασθενειών των ούλων αντιμετώπιζαν 52% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου ή του στομάχου, αργότερα στην ζωή τους. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ακόμα υψηλότερος για άτομα που προηγουμένως είχαν χάσει δόντια.
Που οφείλονται οι ασθένειες των ούλων;
Σύμφωνα με το National Health Service (NHS), η κύρια αιτία ασθενειών των ούλων αποτελεί η κακή στοματική υγιεινή, που μπορεί να περιλαμβάνει το μη τακτικό ή ακόμα και το τακτικό αλλά λανθασμένο βούρτσισμα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου σε 98.459 γυναίκες και 49.685 άνδρες για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τα ευρήματα κατά την διάρκεια 22 έως και 28 ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 199 περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου και 238 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου. Το ιστορικό ασθενειών των ούλων συσχετίστηκε με 43% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και 52% με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος;
Για τα άτομα που είχαν χάσει δύο ή και περισσότερα δόντια ο κίνδυνος του καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου ήταν επίσης υψηλότερος. Η σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων που απαντώνται συνήθως στο στόμα και του καρκίνου του οισοφάγου ήταν γνωστή από προηγούμενες μελέτες. Παράλληλα ενδέχεται η κακή στοματική υγιεινή και η ασθένεια των ούλων να συμβάλλουν στον σχηματισμό βακτηρίων, που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Τα προαναφερθέντα δεδομένα αποδεικνύουν γιατί είναι σημαντική η καλή στοματική υγιεινή για την πρόληψη και την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου ή του οισοφάγου» καταλήγουν οι ερευνητές.