Νέα επιστημονική μελέτη από το University College London ρίχνει φως στις ανθρώπινες σχέσεις και στον τρόπο που επηρεάστηκαν από τα τοπικά lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού. Το ένα πέμπτο των 70.000 ερωτηθέντων στα πλαίσια της μελέτης δήλωσε ότι είχε απομακρυνθεί από τους φίλους ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ το 18% παραδέχθηκε ότι συνέβη το ίδιο και στις σχέσεις που διατηρούσαν με τους συντρόφους τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Περιορισμοί στην κοινωνικότητα
Οι περιορισμοί της κυκλοφορίας των πολιτών φαίνεται ότι «φρέναραν» και την κοινωνικοποίηση αλλά και την διατήρηση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, παρά τις εξελιγμένες τεχνολογικές εφαρμογές που τείνουν να μας φέρνουν πιο «κοντά» μέσα από την οθόνη μας. Το πόρισμα προέρχεται από την εν εξελίξει έρευνα στην Βρετανία που ξεκίνησε τον Μάρτιο, περίπου μία εβδομάδα πριν το τοπικό lockdown και συνεχίζεται τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας τα συμπεριφορά μοτίβα που εκδηλώνουν οι πολίτες απέναντι στα πρωτοφανή μέτρα.
Χειρότερες οι σχέσεις με τους συναδέλφους
Το ένα τέταρτο των ατόμων δήλωσε μάλιστα ότι οι σχέσεις τους με τους συναδέλφους τους έγιναν χειρότερες, ακόμα και αν εργάζονταν από το σπίτι. Ιδιαίτερα έντονες ήταν και οι εντάσεις στο σπίτι, με το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων να αναφέρουν την επιδείνωση των σχέσεων με τους ενήλικες με τους οποίους συγκατοικούσαν. Αν και η έρευνα δεν μελέτησε εις βάθος τα αίτια πίσω από αυτό το φαινόμενο, οι σχέσεις ενδεχομένως να επηρεάστηκαν είτε επειδή τα άτομα περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί είτε επειδή πέρασαν μεγάλο χρονικό διάστημα χώρια. Το 12% των ερωτηθέντων μάλιστα υποστήριξε ότι οι σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους ή τους γείτονες υπέστη πλήγμα.
Πώς επηρεάστηκε κάθε ηλικία;
Οι νεότεροι ενήλικες, κάτω των 30 ετών, που συμμετέχουν στην μελέτη ήταν πιθανότερο να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις σχέσεις τους κατά την διάρκεια του lockdown, πράγμα που ισχύει, σύμφωνα με τους ερευνητές και για τα άτομα άνω των εξήντα ετών. Μερικοί ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η επικοινωνία με τα παιδιά τους μειώθηκε, φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο 17% των γονιών που έμεναν μαζί τους και στο 19% που ζούσαν χώρια. Τα προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν πιο κοινά μεταξύ των ατόμων που αντιμετώπιζαν κάποια ψυχική ασθένεια ή που ζούσαν μόνοι.