Στο άκουσµα της θετικής ψυχολογίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φαντάζονται ιδανικά πλασµένους κόσµους, δίχως έγνοιες ή προβλήµατα, και το χαµόγελο κολληµένο στα χείλη, µια και όλα βαίνουν καλώς. Η αισιοδοξία, ωστόσο, καθόλου δεν σχετίζεται µε τις καλές και λαµπερές ηµέρες, αλλά εµφανίζεται τις φορές που ακόµα και αν προσπαθήσαµε πολύ, τελικά δεν τα καταφέραµε, που τα προβλήµατα φαίνονται σαν να µην έχουν λύση και όλα δείχνουν να λειτουργούν εναντίον µας. Τότε είναι που χρειαζόµαστε, περισσότερο από κάθε άλλη στιγµή, τα αποθέµατα της ψυχολογικής ανθεκτικότητας που µας χαρίζει η θετική στάση απέναντι στη ζωή.

Αν και έχουµε συνηθίσει να εστιάζουµε στα αρνητικά σηµεία ή σε οτιδήποτε µπορεί να πάει λάθος µελλοντικά, δεν είναι αργά για να επαναπρογραµµατίσουµε, συνειδητά αυτήν τη φορά, τον τρόπο που αντιδρούµε σε ό,τι συµβαίνει αλλά και τον τρόπο που εκλαµβάνουµε τα πράγµατα γύρω µας. Οι δυσκολίες δεν είναι απαραίτητο να έχουν αρνητικό πρόσηµο, µια και µπορούν να µετατραπούν σε προκλήσεις που θα µας κάνουν καλύτερους, τα αδιέξοδα δεν σηµαίνουν απαραίτητα κλειστές πόρτες, απλά εναλλακτικές διαδροµές. Αυτή η µετατροπή µπορεί να υλοποιηθεί µέσω των συναισθηµατικών ασκήσεων.

Εξάσκηση

Οι ασκήσεις που ακολουθούν είναι μερικές από αυτές που θα μπορούσατε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Η αποτελεσματικότητά τους θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου, αφού πρέπει να τις πραγματοποιείτε συστηματικά και υπομονετικά. Μην πιέσετε τον εαυτό σας ή βιαστείτε, μια και έτσι θα χαθεί το νόημά τους.

Για την ευγνωμοσύνη

Κάθε βράδυ καταγράψτε τρία πράγματα που πήγαν καλά μέσα στην ημέρα σας, για τα οποία δηλαδή είστε ευγνώμονες. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ μεγάλο, αρκεί κάποιος να σας φερθεί ευγενικά ενώ δεν το περιμένετε ή να ξυπνήσετε δίχως πονοκέφαλο. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να αφυπνίσετε την ευγνωμοσύνη σας με το να συλλογιστείτε αγαπημένα σας πρόσωπα που σας στηρίζουν. Απευθύνετέ τους ένα γράμμα στο οποίο θα δηλώνετε όλα όσα κάνουν και νιώθετε ευγνώμονες για αυτά. Δεν είναι αναγκαίο να τους το δώσετε, καθώς η διαδικασία αφορά εσάς και έχει στόχο να σας υπενθυμίσει στιγμές όπου νιώσατε ασφαλείς δίπλα τους. Από αυτές τις στιγμές αντλείτε δύναμη για να συνεχίσετε.

Για την ενίσχυση της ικανοποίησης

Παρατηρήστε ποια είναι τα πράγματα που, όταν ασχολείστε με αυτά, σας κάνουν να χάνετε την αίσθηση του χρόνου. Ακόμα και η πιο απλή δραστηριότητα ενδέχεται να σας ικανοποιεί και να σας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση. Αφού τις εντοπίσετε, επιλέξτε μία από αυτές και φροντίστε να την πραγματοποιείτε καθημερινά για δύο εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτών των εβδομάδων βρείτε μια νέα δραστηριότητα που σας χαροποιεί εξίσου και ασχοληθείτε πάλι με εκείνη καθημερινά για ακόμη δύο εβδομάδες. Ο στόχος δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα μεγαλειώδης, αρκεί που σας ευχαριστούν προσωπικά. Μην υποτιμάτε αυτές τις δραστηριότητες καθώς ενισχύουν, πέρα από τα θετικά συναισθήματα, ορισμένες δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων και η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου.

Βρείτε το δικό σας νόημα μέσα από τον αλτρουισμό

Στη θετική ψυχολογία, η έννοια της αλληλεγγύης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο καθώς λειτουργεί ως το έρεισμα της προσωπικής ευτυχίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αλτρουισμός, που εκφράζεται μέσα από μικρές πράξεις εθελοντισμού και προσφοράς, αυξάνουν την αίσθηση της ηθικής ικανοποίησης, αφού προσφέροντας στους άλλους γεμίζουμε και εμείς χαρά. Μια πράξη αλτρουισμού την ημέρα αυξάνει τόσο τα θετικά συναισθήματα όσο και τα επίπεδα υγείας και ευεξίας του οργανισμού. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε μια μικρή και απλή πράξη αλτρουισμού, όπως να ταΐσετε το σκυλάκι που βλέπετε να περιτριγυρίζει στη γειτονιά σας ή να δωρίσετε ρούχα και παπούτσια που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν τα φοράτε πια.