Οι επισκέπτες των πάρκων αναψυχής της Ιαπωνίας συμβουλεύονται να μην… φωνάζουν στις βόλτες τους με τα τραινάκια του τρόμου, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Την ίδια στιγμή, ο μικρός αριθμός φιλάθλων που επιτρέπεται να παρακολουθήσει αγώνες αυτό το σαββατοκύριακο, θα πρέπει να εκφράσει σιωπηλά την αγάπη για την ομάδα του, αφού απαγορεύονται τα συνθήματα, τα χειροκροτήματα, αλλά και το περίφημο «κύμα».
Ορισμένοι πολίτες διαμαρτύρονται ότι είναι αδύνατον να μείνουν σιωπηλοί στα θεματικά πάρκα, ιδίως όταν τα τραινάκια πραγματοποιούν μεγάλες και απότομες διαδρομές σε υψηλές ταχύτητες.
Σοβαρό πρόσωπο
Ένα από τα πιο διάσημα πάρκα της χώρας, κυκλοφόρησε ως απάντηση ένα βίντεο δύο υψηλόβαθμων στελεχών που κάνουν βόλτα με το πιο απότομο τραινάκι. Σε όλη τη διαδρομή, τα πρόσωπα των δύο ανδρών παραμένουν παγωμένα, ενώ δεν αφήνουν τον παραμικρό ήχο. Το βίντεο κλείνει με την παρότρυνση: «Φωνάξτε από μέσα σας».
Έκτοτε, έχει δημιουργηθεί το hashtag #Mao (σοβαρό πρόσωπο), μέσω του οποίου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αναρτήσουν βίντεο στα οποία φαίνονται να επιβαίνουν σοβαροί στο τραινάκι και να μπουν σε διαγωνισμό για δωρεάν εισιτήρια.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στον Guardian ότι το κοινό αντέδρασε θετικά, όμως ορισμένοι επισκέπτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις νέες οδηγίες.
Η επιδημική καμπύλη της Ιαπωνίας έχει αρχίσει να σημειώνει και πάλι ανοδική πορεία, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά και να κηρύξει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τέλος στα συνθήματα
Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας ξεκίνησε και πάλι στις 4 Ιουλίου, όμως μόνο 5.000 φίλαθλοι επιτρέπεται να παρακολουθήσουν από κοντά τον κάθε αγώνα.
Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου εξέδωσε οδηγίες 70 σελίδων με μέτρα προστασίας, απευθυνόμενη στους παίκτες, το προσωπικό και τους φιλάθλους. Ανάμεσα στις νέες απαγορεύσεις είναι και τα συνθήματα, τα χειροκροτήματα και το ανέμισμα των σημαιών.
Όπως εξηγεί ο Σατόσι Κουρόντα, εκπρόσωπος της Shimizu S-Pulse, «οι φίλαθλοι μπορούν να έχουν μαζί τους μεγάλες σημαίες και πανό, όμως δεν έχουν δικαίωμα να τα κουνούν. Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς αν ενθουσιαστούν, ίσως θελήσουν να το κάνουν. Καταλαβαίνουμε πώς νιώθουν, όμως οι κανόνες θα τους εξηγούνται όταν παίρνουν έγκριση να φέρουν τα αντικείμενα εντός του γηπέδου».
Σε περίπτωση που οι φίλαθλοι δεν συνεργαστούν, δεν είναι απίθανο οι αγώνες να αρχίσουν να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
Πηγή: www.theguardian.com