Δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα. Είναι σημαντικό η διατροφή σας να
αποτελείται από μικρά και συχνά γεύματα. Μπορείτε να τη διαμορφώσετε ως εξής:
* Το πρωί, πριν φύγετε για τη δουλειά πάρτε το πρωινό σας: Πιείτε για παράδειγμα ένα ποτήρι γάλα (χαμηλό σε λιπαρά), ή φάτε ένα γιαούρτι (2% λιπαρά) με 2 κουταλιές δημητριακά (ολικής άλεσης κατά προτίμηση).
* Στη δουλειά, φάτε για δεκατιανό ένα φρούτο εποχής.
*Το μεσημέρι κάντε ένα διάλειμμα για το μεσημεριανό σας φαγητό, το οποίο καλό θα ήταν να το συνοδεύετε πάντα με μία σαλάτα με λαχανικά εποχής και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Προσπαθήστε η μερίδα που θα καταναλώσετε να είναι μέτρια.
* Το απόγευμα, συνεχίστε με ένα μικρό σνακ που μπορεί να είναι πάλι ένα φρούτο ή μία χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί.
* Το βράδυ, καταναλώστε ένα ελαφρύ βραδινό.
* Και πριν πάτε για ύπνο πιείτε πάλι ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών ή ένα γιαούρτι.
* Το μυστικό είναι οι μερίδες να είναι μικρές και χορταστικές. Να σηκώνεστε από το τραπέζι χωρίς να νιώθετε ότι θα σκάσετε από το φαγητό.
* Αναψυκτικά και χυμοί με ζάχαρη καλό είναι να αποφεύγονται δεν έπινα καθόλου.
* Δεν πρέπει επίσης να το παρακάνετε με το αλκοόλ.
* Πίνετε πολύ νερό.
* Σε ό,τι αφορά τώρα τα γλυκά δεν χρειάζεται να τα στερηθείτε εντελώς. Μπορείτε που και που να τα απολαμβάνετε ενταγμένα σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο και ακόμα καλύτερα να τα δοκιμάζετε. Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να τρώτε ένα γλυκό ολόκληρο, αλλά να δοκιμάζετε μια δυο μικρές μπουκίτσες.
Το κέρδη μια τέτοιας διατροφής
Κατ’ αρχάς βελτιώνονται οι καύσεις, τόσο επειδή ενεργοποιείται η διαδικασία της πέψης ανά 3-4 ώρες όσο και επειδή οι θερμίδες κατανέμονται σε περισσότερα γεύματα. Επίσης, με την κατανομή των θερμίδων και των υδατανθράκων σε περισσότερα γεύματα, αλλά και με την αποφυγή χυμών και γλυκών, αποφεύγουμε τις «εξάρσεις» των τιμών της γλυκόζης στο αίμα. Κατά συνέπεια, το πάγκρεας επιβαρύνεται λιγότερο, αφού μειώνονται οι ποσότητες ινσουλίνης που εκκρίνει, και παράλληλα βελτιώνεται ο μεταβολισμός -αυξάνονται οι καύσεις-, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Όλα αυτά, πέρα από την αργή αλλά ουσιαστική απώλεια λίπους και βέβαια τη μείωση βάρους, θα μας εξασφαλίσουν μόνιμο αποτέλεσμα, αφού -εφόσον αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά- δεν θα ξαναπάρουμε τα περιττά κιλά. Τέλος, τέτοιες διατροφικές συνήθειες μειώνουν τις πιθανότητες για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και συμβάλλουν στη θωράκιση της υγείας.
Τα βήματα-«κλειδιά» για να χάσουμε βάρος
• Καθημερινή άσκηση.
• Τακτική πρόσληψη μικρού όγκου τροφής.
• Μικρή ποσότητα από όλες τις τροφές.
• Λήψη φαγητού όταν υπάρχει αίσθημα πείνας.
• Αποφυγή γλυκών.
• Ελάχιστο αλκοόλ.
• Συμμετοχή στην κοινωνικότητα που συνοδεύει το φαγητό, αλλά με μέτρο.