Γνωρίζατε ότι υπήρχαν αντηλιακά… στην αρχαία Αίγυπτο; Ότι το χρώμα του δέρματός μας δεν αλλάζει και πολλά στην ανάγκη μας για ηλιοπροστασία; Ότι η σύστασή τους δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και τον πλανήτη; Τα προϊόντα που φροντίζουν για την ασφάλειά μας όταν εμείς απολαμβάνουμε τις διακοπές μας, έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι νομίζαμε. Και ήρθε η στιγμή να τα γνωρίσουμε καλύτερα!
Οκτώ εντυπωσιακά facts για τα αντηλιακά
1. Πυραμίδες προστασίας
Όχι μόνο υπήρχαν αντηλιακά στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά ενδέχεται να ήταν και σχετικά αποτελεσματικά! Σύμφωνα με πάπυρους που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι, οι… Φαραώ χρησιμοποιούσαν πίτουρο ρυζιού κι γιασεμί για να αποφύγουν το (ανεπιθύμητο τότε) μαύρισμα. Και είχαν κάποιο δίκιο, αφού το πίτουρο ρυζιού περιέχει Γάμμα ορυζανόλη, μια ουσία που προστατεύει από την υπέρυθρη ακτινοβολία, ενώ το γιασεμί ενισχύει την αναδόμηση του κατεστραμμένου DNA. Τις προσπάθειές τους τις είχαν κάνει και οι αρχαίοι Έλληνες, όμως το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούσαν για αυτό το σκοπό, στην καλύτερη περίπτωση τους προσέφερε… απαλό δέρμα.
2. Χρειαζόμαστε ένα σφηνάκι
Μην παρεξηγηθούμε. Αναφερόμαστε και πάλι στα αντηλιακά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αρκετή ποσότητα αυτών των πολύτιμων προϊόντων για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα επίπεδα προστασίας. Για αυτό και προτείνουν έναν χρυσό κανόνα: Βεβαιωθείτε ότι η ποσότητα που απλώνετε στο σώμα σας θα γέμιζε τουλάχιστον ένα… σφηνάκι.
3. Μυστικό όπλο
Ακούγεται απίστευτο, όμως τα αντηλιακά έχουν υπάρξει αντικείμενο απόρρητης έρευνας του αμερικανικού στρατού. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο στρατός και η αεροπορία των ΗΠΑ ζήτησαν από την Ένωση Αμερικανών Γιατρών να δημιουργήσει την πιο αποτελεσματική φόρμουλα για την προστασία των στρατιωτών. Δοκιμάστηκαν 12 συστατικά, μέχρι να ξεχωρίσουν το καλύτερο που είχε αναπτυχθεί μέχρι τότε.
4. Μιλούν με γρίφους
Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει ο δείκτης SPF. Θεωρητικά, μας ενημερώνει για τον αριθμό των λεπτών που μπορούμε να περάσουμε κάτω από τον ήλιο χωρίς να καούμε. Για παράδειγμα, αν η ηλιακή ακτινοβολία θα μας προκαλούσε έγκαυμα μέσα σε 10 λεπτά, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με SPF 15, ο χρόνος αυξάνεται στα 150 λεπτά. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι: Η ένταση της υπέρυθρης ακτινοβολίας, η ώρα της μέρας και η ποσότητα του προϊόντος αλλάζουν κατά πολύ αυτούς τους υπολογισμούς. Να θυμάστε ότι τα αντηλιακά με SPF 30 μπλοκάρουν το 97% της υπέρυθρης ακτινοβολίας, ενώ εκείνα που έχουν SPF 50, το 98%. Μπορεί η διαφορά να σας ακούγεται μικρή, όμως – πιστέψτε μας – δεν είναι!
5. Θέλουν να μας πουν κάτι στο αυτί
Τι κοινό έχουν τα αυτιά, τα χείλη, οι ρίζες των μαλλιών, ο λαιμός, τα πόδια και τα χέρια μας; Είναι οι μεγάλοι αδικημένοι της ηλιοπροστασίας, καθώς έχουμε την τάση να τα ξεχνάμε όταν εφαρμόζουμε το αντηλιακό σωματος. Το γεγονός, όμως, ότι τα παραμελούμε αυθόρμητα, δεν σημαίνει και ότι κινδυνεύουν λιγότερο. Ακόμη μεγαλύτερη προστασία χρειάζονται τα σημάδια από παλιά τραύματα αλλά και οι ραγάδες μας, όχι για αισθητικούς λόγους (παρά το γεγονός ότι το μαύρισμα ενδέχεται να τα κάνει πιο εμφανή) αλλά γιατί το δέρμα στην περιοχή έχει ήδη υποστεί βλάβες, επομένως είναι και πιο ευαίσθητο.
6. Κανένα συννεφάκι στη σχέση μας
Αν κοιτάζετε τον καιρό για να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σας, σας έχουμε άσχημα νέα. Μεγάλο μέρος των υπέρυθρων αχτίδων καταφέρνει να νικήσει το εμπόδιο των σύννεφων και να φτάσει στην επιδερμίδα σας. Ούτε οι ομπρέλες θαλάσσης είναι αρκετές για να σας εξασφαλίσουν τα επίπεδα προστασίας που χρειάζεστε για να μην καείτε. Η καλύτερη λύση είναι να συνδυάζετε διαφορετικές μεθόδους ηλιοπροστασίας: Γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό, σκίαστρα… Όλα τους είναι φίλοι σας.
7. Δρουν υπογείως…
… και υποβρυχίως. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως δύο ανησυχητικές έρευνες για τα αντηλιακά. Η μία αφορά τη σχέση τους με τον οργανισμό μας, αφού από ό,τι φαίνεται μετά από λίγες μόνο εφαρμογές είναι ικανά να περάσουν στη ροή του αίματός μας σε αρκετά μεγάλη ποσότητα ώστε να είναι ανιχνεύσιμα. Η άλλη αποκαλύπτει την αρνητική τους επίδραση στο περιβάλλον: Ορισμένα συστατικά των αντηλιακών μπορούν να ανιχνευθούν και στον υδροφόρο ορίζοντα, βλάπτοντας τη θαλάσσια ζωή.
8. Δεν είναι όλα το ίδιο
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να τα χρησιμοποιούμε, αλλά ότι είναι αναγκαίο να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν τα επιλέγουμε. Για παράδειγμα, η σειρά Sun Screen Velvet, χάρη στην πατενταρισμένη τεχνολογία Second Skin, διαθέτει αντηλιακά φίλτρα που δεν διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας* και δεν εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος*. Παράλληλα, τα φίλτρα της αγκιστρώνονται ισχυρά στο δέρμα και δεν ανιχνεύονται στο θαλασσινό νερό**, επομένως και δεν ανιχνεύονται σε αυτό, επομένως δεν επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον, τα αντηλιακά Sun Screen Velvet χαρίζουν στο δέρμα μοναδικά βελούδινη υφή, χωρίς εκείνο να ασφυκτιά κάτω από τον ήλιο, παρέχουν προστασία από όλο το εύρος του ηλιακού φάσματος και έχουν μη φαγεσωρογόνο σύνθεση.
Μάθετε περισσότερα για τη σειρά Sun Screen Velvet.
*Μελέτη και αξιολόγηση διαπερατότητας UV-φίλτρων αντηλιακών Velvet Second Skin Technology SPF50+ & Color Velvet Second Skin Technology SPF50+ (FREZYDERM) από ανθρώπινο δέρμα.
**Μελέτη προσδιορισμού περιβαλλοντικού αποτυπώματος – Προσδιορισμός αντηλιακών φίλτρων των αντηλιακών Velvet Second Skin Technology SPF50+ & Color Velvet Second Skin Technology SPF50+ (FREZYDERM) στο θαλασσινό νερό.