Χωρίς τον ήλιο δεν υπάρχει ζωή και πέρα από κάθε αμφιβολία αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή της βιταμίνης D, που είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης. Αν και συχνά ακούμε για την επικίνδυνη ακτινοβολία και για τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία, θα ήταν καλό να μην ξεχνάμε και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η έκθεση με μέτρο και κατά τις σωστές ώρες αποτελεί το μυστικό για να αποκομίσουμε τα ευεργετικά του οφέλη, τα οποία περιλαμβάνουν:
*Ποιοτικότερος ύπνος
Το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατάει τον κιρκάδιο ρυθμό σας ισορροπημένο. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας και καλύτερο ύπνο το βράδυ. Όταν τα μάτια εκτίθενται στο φως του ήλιου, η βραδινή παραγωγή μελατονίνης συντελείται νωρίτερα, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα το βραδινό ύπνο.Προσπαθήστε, λοιπόν, να εκτίθεστε στο πρωινό φως του ήλιου.
*Καλύτερη διάθεση
Το φως δεν επηρεάζει μόνο τον ύπνο μας, αλλά και την ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση. Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η διάθεσή μας είναι καλή και νιώθουμε ένα αίσθημα ευφορίας. Το ηλιακό φως υποβοηθά την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση του πόνου. Η λύση είναι να εκτιθέμεθα όσο περισσότερο μπορούμε καθημερινά στο φυσικό φως. Γι’ αυτό και τους χειμωνιάτικους μήνες η διάθεσή μας είναι πιο πεσμένη, κυρίως στις χώρες που έχουν λιγότερη ηλιοφάνεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τεχνητό φως, πιο αδύναμο από το ηλιακό, συχνά επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία μας.
*Ενισχυμένη άμυνα του οργανισμού
Με τη συνετή παραμονή στον ήλιο δυναμώνει σημαντικά και η άμυνα του οργανισμού μας. Η μεγαλύτερη ίσως προσφορά του ήλιου είναι η συμβολή του στην παραγωγή της βιταμίνης D. Το ασβέστιο είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας ενάντια στην οστεοπόρωση, δεν είναι δυνατόν όμως να το συνθέσει ο οργανισμός μας από μόνος του, γι’ αυτό το λαμβάνει από τις τροφές και το εναποθέτει στον σκελετό μας. Για να το απορροφήσει, όμως, χρειάζεται τη βοήθεια της βιταμίνης D, η οποία σε ποσοστό 90% συντίθεται με τη βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας. Έτσι, έχει υπολογιστεί ότι 20΄ έκθεσής μας στον ήλιο καθημερινά είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.