Ενα αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας απώλειας βάρους, είναι η αδυναμία του οργανισμού να χάσει περαιτέρω κιλά μετά την απώλεια κάποιων αρχικών και η σταθεροποίησή τους. Το αποτέλεσμα είναι να «κολλάει» η ζυγαριά και να βλέπουμε ότι παραμένουμε στα ίδια κιλά. Ακολουθούμε κατά γράμμα τη δίαιτα και κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες να γυμναζόμαστε συστηματικά. Η ζυγαριά, όμως, αρνείται πεισματικά να μας δείξει λιγότερα κιλά. Αυτό που πρέπει κατ’ αρχάς να πούμε είναι ότι πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία παρατηρείται συχνά και δεν πρέπει να μας ανησυχεί και να μας αποθαρρύνει από τη συνέχιση της προσπάθειάς μας. Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευθύνονται όμως;
*Η κατακράτηση
Η κατακράτηση υγρών, που κρατάει «κολλημένο» τον δείκτη της ζυγαριάς, συχνά οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση νατρίου και αλκοόλ. Γι’ αυτό, οι διαιτολόγοι συστήνουν κατά τη διάρκεια της δίαιτας να χρησιμοποιούμε ελάχιστο αλάτι στο μαγείρεμα και να αποφεύγουμε τις πηγές νατρίου, όπως είναι οι κονσέρβες και τα παστά τρόφιμα. Στόχος είναι ουσιαστικά να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό μας μια καλή ισορροπία μεταξύ νατρίου και καλίου. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι κυρίως τα λαχανικά και τα φρούτα, όπως η πατάτα, η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και η ντομάτα, αλλά και το ρύζι και τα όσπρια.
*Μην μειώσετε τις θερμίδες
Η μείωση αυτή μπορεί να επιφέρει περαιτέρω μείωση των καύσεών σας και το «κόλλημα» να γίνει πολύ χειρότερο. Αντίθετα, όταν βλέπετε ότι παρά τις όποιες προσπάθειες δεν επιτυγχάνεται επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι για μία εβδομάδα να μπαίνετε σε μια συντήρηση τρώγοντας απλώς προσεκτικά, για να επαναφέρετε τον οργανισμό σας. Ταυτόχρονα, δοκιμάστε να αυξήσετε ελαφρώς και την πρωτεΐνη που προσλαμβάνετε. Οι πρωτεΐνες για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζεται να δαπανηθούν περισσότερες θερμίδες, αυξάνοντας έτσι τη μεταγευματική λεγόμενη θερμογένεση.
*Έλλειψη ύπνου
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης, των ορμονών δηλαδή που σχετίζονται με την όρεξη. Έτσι, όταν μας λείπει ύπνος, ο οργανισμός δίνει σήμα στον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη γκρελίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την πείνα, ενώ παράλληλα εκκρίνεται λιγότερη λεπτίνη, η οποία ευθύνεται για το αίσθημα του κορεσμού.
Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Η άσκηση, κυρίως αεροβική, όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, διάδρομος, ποδήλατο, και λίγα βάρη, βοηθάει στο να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, δηλαδή τις καύσεις μας, να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και να επαναφέρουμε τον οργανισμό σε ένα καλό επίπεδο. Ενισχύστε την ποσότητα των υγρών που καταναλώνετε. Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών που παράγονται όταν χάνεται βάρος και στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού. Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, καθώς συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και όλα τα προϊόντα ολικής αλέσεως.
Θα ήταν καλό λοιπόν να μην απογοητευόμαστε, αλλά να λαμβάνουμε σε συνεργασία με τον διαιτολόγο μας μέτρα αντιμετώπισης. Και ίσως το πιο δραστικό είναι η συνέχιση της δίαιτάς μας χωρίς περαιτέρω αυστηρές περικοπές (διότι τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο) αλλά με ενίσχυση της φυσικής μας δραστηριότητας. Η «θυσία» είναι μικρή αν θέλουμε να επιτύχουμε μια περαιτέρω συνέχιση της απώλειας βάρους αργότερα.