Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στις αγαπημένες τους συνήθειες. Ωστόσο, η επιστροφή δεν είναι τόσο απλή, αφού πλέον θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο για να παραμείνουμε ασφαλείς ενάντια στην διαρκή απειλή του νέου κοροναϊού. Τόσο οι ειδικοί των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων όσο και και εκείνοι του Εθνικού Οργανισμού Υγείας συνιστούν την χρήση μάσκας από το κοινό, καθώς συγκρατεί τα σταγονίδια, που μπορεί να εκτοξευθούν από το στόμα ενός ασθενή κατά την ομιλία, τον βήχα ή και το φτέρνισμα, μειώνοντας την διασπορά της λοίμωξης. Οι μάσκες βοηθούν, σύμφωνα με τον Δρ. Petros Levounis, καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Ψυχιατρικής στην Ιατρική σχολή Rutgers του New Jersey και επικεφαλής υπηρεσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Newark, συγκρατώντας μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν μιλάμε, όταν βήξουμε ή ακόμα και όταν φτερνιστούμε.
Τα επιστημονικά δεδομένα για το νέο… όφελος της μάσκας
Εάν τα σταγονίδια δεν φεύγουν εκτός μάσκας, τότε περιορίζεται επιτυχώς και η μετάδοση του ιού. Οι μάσκες όμως, φαίνεται να έχουν ακόμη ένα όφελος πέρα από τον περιορισμό της μετάδοσης, αφού μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να διατηρούν ευκολότερα τις αποστάσεις ασφαλείας. Η διατήρηση φυσικής απόστασης, γνωστή και ως «κοινωνική αποστασιοποίηση» φαίνεται να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου Covid-19. Ο Massimo Marchiori, καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Padua στην Ιταλία, αποφάσισε να μελετήσει πώς συμπεριφέρονται στην πραγματικότητα οι άνθρωποι αναφορικά με την διατήρηση των αποστάσεων. Για να μετρήσει πώς και κατά πόσο οι άνθρωποι κρατούσαν αποστάσεις, χρησιμοποίησε την «ζώνη κοινωνικής απόστασης», που περιελάμβανε μια κάρτα δεδομένων, επαναφορτιζόμενη μπαταρία αλλά και αισθητήρες για την μέτρηση της εγγύτητας των άλλων ατόμων.
Η μάσκα ως οπτική υπενθύμιση
Καθώς οι μελετητές περπατούσαν στην Βενετία, οι ζώνες τους κατέγραψαν περισσότερες από 12.000 συναντήσεις με άλλους ανθρώπους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όταν δεν φορούσαν μάσκα, οι άνθρωποι είχαν την τάση να τους πλησιάζουν αρκετά, μερικές φορές μάλιστα, και σε απόσταση αναπνοής όταν τους προσπερνούσαν. Όταν όμως, φορούσαν μάσκα, η απόσταση που διατηρήθηκε από τα άτομα σχεδόν διπλασιάστηκε. Ο καθηγητής Massimo Marchiori υποστήριξε ότι το φαινόμενο αυτό είναι συνέπεια της κοινωνικής φύσης των ανθρώπων. Όταν φοράμε την μάσκα όμως, αυτή η τάση να έρθουμε κοντά βρίσκει ένα οπτικό «εμπόδιο» που λειτουργεί ως υπενθύμιση των νέων δεδομένων, την μάσκα. «Στην καθημερινότητά μας χρειαζόμαστε διαρκείς υπενθυμίσεις και η μάσκα μπορεί να λειτουργήσει ως μία. Φορώντας μάσκα, η διατήρηση των φυσικών αποστάσεων έρχεται πιο αβίαστα, γεγονός μας βοηθά να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες εξάπλωσης του κοροναϊού» καταλήγουν οι ερευνητές.