Έχει φτάσει πλέον η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι μότο τύπου “no pain, no gain” ανήκουν στον παρελθόν, αφού επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι ο απλός οραματισμός μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε πραγματικότητα κάθε μας πλάνο. Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστή η ισχυρή επίδραση των εικόνων που δημιουργούμε νοητά για το σώμα ενώ τώρα οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ο οραματισμός συνδέεται και με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η αυξημένη αθλητική απόδοση, η ανακούφιση από συμπτώματα άγχους, η βελτιωμένη χαλάρωση, η ανακούφιση από τον πόνο, ο ποιοτικότερος ύπνος, η βελτιωμένη ικανότητα αντιμετώπισης του στρες, η μεγαλύτερη συναισθηματική και σωματική ευεξία αλλά και η αυξημένη αυτοπεποίθηση. Ο οραματισμός, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενεργοποιεί τα ίδια νευρικά δίκτυα που ενεργοποιούνται με την πραγματική εκτέλεση των δραστηριοτήτων, τα οποία μάλιστα φαίνεται να ενισχύουν την σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.
Επιτυχία μετά… οραματισμού
Εκτός από το ότι σας βοηθά να επιτύχετε τους στόχους σας, ο οραματισμός έχει συνδεθεί με καλύτερο ύπνο, μείωση του επιπέδου φλεγμονής, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση όπως και στρες. Μερικοί εύκολοι τρόποι που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας, περιλαμβάνουν:
*Οραματιστείτε ότι τρώτε πιο υγιεινά
Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει περισσότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές και κάντε το λεπτομερώς. Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να αυξήσουν την πρόσληψη φρούτων και οραματίστηκαν με όλες τις λεπτομέρειες κάθε βήμα της διαδικασίας, πριν ακόμα το κάνουν, ήταν περισσότερο επιτυχημένοι συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου McGill. Ο τεχνικός όρος αυτής της στρατηγικής αποτελεί τις «εικόνες διαδικασίας» ή “process imagery”, που συμβάλλει στον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό, το οποίο με την σειρά του οδηγεί σε περισσότερες πιθανότητες επίτευξης του στόχου. Οι νοητικές αυτές εικόνες, ειδικά στην περίπτωση που είναι επαναλαμβανόμενες, μπορούν να μας προετοιμάσουν καλύτερα ώστε να υλοποιήσουμε με επιτυχία αυτό που θέλουμε στην πραγματικότητα.
*Οραματιστείτε τους στόχους σας
Ένα μικρό μυστικό για το τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος: Δεν αναγνωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε κάτι που έχετε φανταστεί να συμβαίνει και σε κάτι που έχει συμβεί στην πραγματικότητα. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν οραματίζεστε να φέρνετε στο νου σας την θετικότερη έκβαση των ζητημάτων. Όταν βλέπετε νοητά τον εαυτό σας να εκπληρώνετε κάθε σας στόχο, ο εγκέφαλος σας «πιστεύει» ότι το έχετε ήδη κάνει, γεγονός που σας βοηθά να αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουριά, διευκολύνοντας την επίτευξη αυτών των στόχων στην πραγματικότητα. Ο οραματισμός συμβάλλει επίσης στην διαδικασία της νευροπλαστικότητας, η οποία επιτρέπει την αναγέννηση των νευρώνων τόσο ανατομικά όσο και λειτουργικά και τον σχηματισμό νέων συνάψεων. Οι θετικές δηλαδή νοητές εικόνες μπορεί να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να αρχίσει να συσχετίζει την αισιοδοξία και άλλα θετικά συναισθήματα με οποιοδήποτε ζήτημα μας απασχολεί. Μειώνονται συνεπώς, το αίσθημα ανησυχίας ή ανασφάλειας και δίνεται χώρος για το όμορφο απρόσμενο. «Δείτε» λοιπόν, τον εαυτό σας ακριβώς την στιγμή που επιτυγχάνεται τον στόχο σας και μην παραλείψετε καμία λεπτομέρεια. Αυτή η στιγμή ίσως να είναι πιο κοντά από όσο φαντάζεστε.
Τι θα πρέπει να αποφύγετε
Ορισμένα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, περιλαμβάνουν:
*Μη ρεαλιστικοί στόχοι: Είναι πολύ καλό να θέτετε στόχους ή και να εμπνέεστε από άτομα που έχουν καταφέρει αυτό που θέλετε και εσείς για τον εαυτό σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θέτετε ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους, που θα σας βελτιώσουν και δεν θα θέσουν εμπόδια στην πορεία σας. Αυτό σημαίνει ότι ο οραματισμός πρέπει να υποστηρίζεται από ένα πλάνο δράσης, που θα οργανώνει όλα όσα θα πρέπει να κάνετε και θα σας κρατά συγκεντρωμένους.
*Μην ασκείτε σκληρή κριτική: Αντί να ασκείτε σκληρή κριτική στον εαυτό σας επειδή δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε όλα όσα θέλατε μέσα σε μια ημέρα, εστιάστε σε όλα όσα πραγματοποιήσατε και θυμηθείτε ότι πάντα υπάρχει και η επόμενη. Αν το πρόγραμμά σας άλλαξε ξαφνικά, αν η προσοχή σας αποσπάστηκε ή αν απλώς δεν τα καταφέρατε, θα ήταν καλό να είστε συμπονετικοί και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί για να ανακτήσετε την ενέργειά σας. Είναι καλό να στοχεύετε ψηλά είναι σημαντικό όμως να μην αγνοείται εμπόδια όπως η κούραση, ψυχική ή και σωματική.