Το αίσθημα κόπωσης ξεπερνά κατά πολύ τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η κούραση στην καθημερινότητά μας. Η κόπωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσκολία κατά το πρωινό ξύπνημα, αποτρέποντας το άτομο από την εκπλήρωση όλων των καθημερινών του καθηκόντων. Η σωματική και η ψυχική κόπωση είναι διαφορετικά, τείνουν όμως να συμβαίνουν μαζί ενώ η επαναλαμβανόμενη σωματική εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική κόπωση με την πάροδο του χρόνου. Ο ύπνος με διακοπές και γενικότερα η κακή ποιότητα ύπνου, ειδικά στην περίπτωση που συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόπωση, για αυτού εξάλλου οι ειδικοί προτείνουν τις επτά έως και οκτώ ώρες βραδινού ύπνου για τους ενήλικες. Δύο είναι οι τύποι της κούρασης και περιλαμβάνουν την σωματική και την ψυχική, με αρχικό σύμπτωμα της πρώτης να περιλαμβάνει την μυϊκή αδυναμία και της ψυχικής την δυσκολία στην συγκέντρωση.
Είναι υπνηλία ή κόπωση;
Όταν δεν κοιμόμαστε καλά ή αρκετές ώρες μπορεί να αντιμετωπίσουμε έντονη υπνηλία ενώ μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα ενός ζητήματος υγείας που σχετίζεται με τον ύπνο, όπως είναι η άπνοια. Η υπνηλία είναι πιθανότατα βραχυπρόθεσμη συγκριτικά με την κόπωση και συνήθως αντιμετωπίζεται με κανονικό, συνεπές και ισορροπημένο πρόγραμμα ύπνου. Αντίθετα, η κόπωση ειδικά όταν είναι χρόνια, τείνει να συνδέεται με κάποιο ζήτημα υγείας και μπορεί να σχετίζεται με πολλές συνθήκες υγείας, παράγοντες ή και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Το κύριο σύμπτωμά της αποτελεί η κόπωση μετά την διεκπεραίωση μιας φυσικής ή νοητικής δραστηριότητας. Εάν παρατηρήσετε ότι όταν ξυπνάτε δεν αισθάνεστε αναζωογονημένοι ή ξεκούραστοι και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ακόμα μία προειδοποιητική ένδειξη.
Συμπτώματα της εξάντλησης
Τα συμπτώματα της εξάντλησης μπορεί να είναι σωματικά, ψυχικά ή και συναισθηματικά και συνήθως περιλαμβάνουν τον πόνο στους μυς, την απάθεια και την έλλειψη κινήτρων, την υπνηλία καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, την δυσκολία συγκέντρωσης ή εκμάθησης μιας νέας ικανότητας, τον πονοκέφαλο, την ευερεθιστότητα ή την δυσφορία, τον αργό χρόνο απόκρισης, ακόμα και προβλήματα όρασης όπως η θολότητα. Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να γίνονται χειρότερα μετά από κάποια δραστηριότητα ενώ μπορεί να εμφανιστούν λίγες ώρες μετά ή πιθανώς και την επόμενη ημέρα.Άλλοι παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής της είναι το υπερβολικό βάρος, οι περίοδοι συναισθηματικού στρες, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης.
Πώς μπορείτε να την καταπολεμήσετε;
Για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά την κόπωση μπορείτε να κάνετε μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, οι οποίες θα ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας και θα βελτιώσουν την γενική εικόνα της υγείας σας. Δοκιμάστε λοιπόν, καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας να πίνετε αρκετά υγρά για να παραμένετε ενυδατωμένοι, να κάνετε ως επί το πλείστον υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές επιλογές και να κοιμάστε αρκετά. Μπορείτε επιπλέον, να δοκιμάσετε να εντάξετε την γυμναστική στο πρόγραμμά σας κι αν δεν είστε από τους λάτρεις της, αρκεί να περπατήσετε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για να δώσετε μια ενεργειακή ώθηση στον οργανισμό σας. Ταυτόχρονα, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να εκτονώσετε το άγχος ή την ένταση μιας δύσκολης ημέρας.