Η παραγγελία φαγητού απ’ έξω, το γνωστό σε όλους μας delivery, αποτελεί πλέον έναν τρόπο έκφρασης της κοινωνικότητάς μας, ιδιαιτέρως για το διάστημα που η έξοδος από το σπίτι ήταν περιορισμένη. Ωστόσο το πιθανότερο είναι πως δύσκολα μπορεί κανείς να περιοριστεί στις θερμίδες που θα κατανάλωνε εάν προετοίμαζε ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «καταστροφή» ή να αποφεύγεται «διά ροπάλου». Αλλωστε, μην ξεχνάτε πως μια δίαιτα δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την κοινωνική σας ζωή ή να προκαλεί αίσθημα καταπίεσης, αλλά να προσαρμόζεται κατάλληλα στις συνήθειες και στις προτιμήσεις σας. Προσπεράστε λοιπόν τη λογική του «όλα ή τίποτα»: μεταξύ των επιλογών «δεν θα παραγγείλω τίποτα» και «αν είναι να παραγγείλω, τότε να το ευχαριστηθώ», προτιμήστε τη μέση οδό, αποφεύγοντας τις υπερβολές στην παραγγελία σας.
Η πιο συχνή επιλογή για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων είναι το σουβλάκι. Το σουβλάκι αποτελεί μια «εθνική» διατροφική επιλογή και ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά διατροφικά χαρακτηριστικά για τους τουρίστες και τους ξένους. Ουσιαστικά, είναι ένα είδος γρήγορου-πρόχειρου φαγητού, το οποίο όταν καταναλώνεται σε μεγάλη συχνότητα και ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη «περιττών» θερμίδων και αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ όσοι βρίσκονται σε δίαιτα ή προσέχουν τη διατροφή τους το θεωρούν συνήθως «παχυντικό» και «απαγορευμένο». Ωστόσο, όπως ισχύει για όλα τα τρόφιμα, το σουβλάκι μπορεί να καταναλώνεται περιστασιακά, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Μάλιστα, η ποικιλία επιλογών που μας προσφέρει, παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή του, περιορίζοντας έτσι τη συνολική πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων. Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά.
Τι θα πάρουμε από ένα σουβλάκι
Το σουβλάκι θα μας δώσει θερμίδες – ενέργεια. Υδατάνθρακες λόγω της πίτας του και πρωτεΐνη λόγω του κρέατος που θα βάλουμε μέσα. Φυσικά δεν στερείται λιπαρών (σε μεγάλο βαθμό κορεσμένων) λόγω του κρέατος και του λαδιού που χρησιμοποιείται. Τέλος, τα λαχανικά που ενδεχομένως θα επιλέξουμε να προσθέσουμε θα μας δώσουν και κάποια ποσά φυτικών ινών. Ολα λοιπόν εξαρτώνται από τα υλικά που θα βάλουμε στο σουβλάκι μας. Ετσι:
• Κάθε πίτα αλάδωτη μας δίνει 170-200 θερμίδες.
• Μία κουταλιά σούπας λάδι (ποσότητα που μπορεί να απορροφήσει μία πίτα) μας δίνει 120-130 θερμίδες.
• Κάθε κουταλιά της σούπας τζατζίκι ή σος γιαούρτι που προσθέτουμε μας δίνει 75 θερμίδες επιπλέον.
• Κάθε κουταλιά της σούπας σος με βάση τη μαγιονέζα που προσθέτουμε μας δίνει 120 θερμίδες επιπλέον.
• Κάθε κομμάτι πατάτας τηγανητής που προσθέτουμε μας δίνει 20 θερμίδες επιπλέον.
• Η ντομάτα μάς δίνει μέχρι 30 θερμίδες.
• Το κρεμμύδι μάς δίνει μέχρι 20 θερμίδες.
• Ανάλογα με το είδος κρέατος που θα προσθέσουμε
Θερμίδες ανάλογα με το σουβλάκι
Καλαμάκι κοτόπουλο 130 θερμίδες
Καλαμάκι χοιρινό 180 θερμίδες
Γύρος κοτόπουλο 200 θερμίδες
Γύρος χοιρινός 230 θερμίδες
Κεμπάπ 270 θερμίδες
Από όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι οι θερμίδες που θα πάρουμε από ένα σουβλάκι μπορεί να κυμαίνονται από 350 μέχρι 800! Ετσι, ένα σουβλάκι με πίτα λαδωμένη, γύρο χοιρινό ή κεμπάπ, σος, ντομάτα, πατάτες θα μας προσφέρει απλόχερα μέχρι και 800 θερμίδες. Αντίθετα, ένα «σεμνό» αλλά πολύ νόστιμο σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι και λίγο τζατζίκι δεν θα ξεπεράσει τις 350 θερμίδες. Βλέπετε λοιπόν ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και η επιλογή των υλικών πολύ σημαντική.
Συμπέρασμα; Οταν παραγγέλνετε σουβλάκι, επιλέξτε σουβλάκι από κοτόπουλο αντί για χοιρινό, γύρο ή κεμπάπ. Επιπλέον, ζητήστε η πίτα σας να είναι αλάδωτη και προτιμήστε αντί για πατάτες και σος να βάλετε μέσα τζατζίκι, μαρούλι, ντομάτα και κρεμμύδι. Είναι λοιπόν ξεκάθαρα στο χέρι σας να καθορίσετε αν το σουβλάκι σας θα αποτελέσει μια «βόμβα» λίπους και θερμίδων για τη δίαιτα και το βάρος σας ή μια ευχάριστη και γευστική διατροφική νότα που δεν θα σας εκτροχιάσει από τη δίαιτά σας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.