Μετά την «πολυπόθητη» άρση των περιοριστικών μέτρων, πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν τις βόλτες τους σε δημόσιους χώρους, πηγαίνοντας σε εμπορικά καταστήματα, καφετέριες ή και μπαρ. Είναι ασφαλές, όμως να χρησιμοποιήσετε δημόσιους χώρους, όπως τα κοινόχρηστα μπάνια, που τείνουν να είναι λίγων τετραγωνικών και που μπορεί να μην αερίζονται επαρκώς; Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Physics of Fluids, ρίχνει φως στους πιθανούς κινδύνους των κοινόχρηστων χώρων, με τους ερευνητές να συνιστούν προσοχή. Διαπίστωσαν, συγκεκριμένα ότι ο μηχανισμός πλυσίματος της τουαλέτας μπορεί να δημιουργήσει ένα «νέφος» σταγονιδίων, που μπορεί να φτάσει σε ύψος σχεδόν 92 εκατοστών. Αυτά τα σταγονίδια ενδέχεται να παραμείνουν στον αέρα αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να εισπνευστούν από το επόμενο άτομο, που θα την χρησιμοποιήσει ή να προσγειωθούν σε επιφάνειες, που μπορεί να αγγίξει όπως το πόμολο της πόρτας. Εάν αυτά τα σταγονίδια εμπεριέχουν μολυσματικά σωματίδια του κοροναϊού, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης και μόλυνσης από τον κοροναϊό.
Τι αναφέρουν τα επιστημονικά δεδομένα
Χρησιμοποιώντας υπολογιστές για την προσομοίωση της έκπλυσης της τουαλέτας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το νερό ρέει στην λεκάνη, δημιουργεί μια δίνη, διαταράσσοντας το ρεύμα του αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια φυγοκεντρική δύναμη, η οποία ωθεί χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολύματος στον αέρα. Μία και μόνο έκπλυση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αρκετή για ωθήσει μεταξύ 40% έως και 60% των αερολυμάτων στον αέρα πάνω από το κάθισμα. Αν και ο κοροναϊός είναι πιθανότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προσκολληθεί σε κύτταρα στους πνεύμονες ή και την ανώτερη αναπνευστική οδό, μπορεί να προσβάλλει και το λεπτό έντερο, προκαλώντας διάρροια, ναυτία ή και εμετό, παράλληλα με τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται αναφορικά με το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού μέσω των αερολυμάτων, αφού ακόμα καμία μελέτη δεν έχει διαπιστώσει σε τι ποσοστό εμπεριέχεται ο κοροναϊός σε αυτά.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε
Εκτός από την έκπλυση, η ειδικός στην Δημόσια Υγεία, Carol A. Winner, τονίζει ότι οι επιφάνειες, όπως τα πόμολα, οι χειρολαβές και οι βρύσες ίσως να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης. Σύμφωνα με την ίδια, αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε θα ήταν καλό να φοράτε μάσκα καθ’όλη την διάρκεια που βρίσκεστε εκεί και να κλείνετε το καπάκι πριν την έκπλυση, προκειμένου να αποφευχθεί η ώθηση των σταγονιδίων προς τα έξω. Εξίσου σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας καλά για τουλάχιστον είκοσι δεύτερα με αντισηπτικό σαπούνι και άφθονο νερό πριν αλλά και μετά την χρήση της. Για να κλείσετε την βρύση μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χαρτιού, το οποίο μπορείτε να το απορρίψετε σε κλειστό κάδο αμέσως μετά την χρήση του.