Στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης, η ερευνητική ομάδα του Scripps Research διαπίστωσε την ισχυρή προστασία που μπορούν να προσφέρουν τα αντισώματα από το αίμα ασθενών που έχουν ξεπεράσει τον κοροναϊό, κατά την δοκιμή τους σε καλλιέργειες με κύτταρα ζώων και ανθρώπων. Η συγκεκριμένη έρευνα προσφέρει ένα παράδειγμα ταχείας αντίδρασης και νέων δεδομένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές και πρόσθετες δοκιμές αντισωμάτων, τα οποία παράγονται, μέχρι στιγμής, για να χρησιμοποιηθούν ως πιθανές «θεραπείες» για την νόσο COVID-19.
Πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν
«Η ανακάλυψη αυτών των πολύ ισχυρών αντισωμάτων αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά γρήγορη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εντελώς νέο παθογόνο» αναφέρει συν-συγγραφέας της μελέτης, ο Dennis Burton από το Τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας στο Scripps Research. Ενέσεις τέτοιων αντισωμάτων θα μπορούσαν να δοθούν σε ασθενεί, κατά το αρχικό στάδιο του COVID-19 για την αποδυνάμωση του ιού και την προστασία από σοβαρά συμπτώματα. Τα αντισώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή προσωρινής, παρόμοιας ενδεχομένως με το εμβόλιο, προστασίας έναντι της λοίμωξης σε εργαζομένους στο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και σε ηλικιωμένους. «Είναι μια τεράστια συνεργατική προσπάθεια και τώρα επικεντρωνόμαστε στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων για να υλοποιήσουμε κλινικές δοκιμές» δηλώνουν οι ερευνητές.
Μέθοδος που είχε λειτουργήσει στο παρελθόν
Με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέων δεδομένων για την δημιουργία του εμβολίου, οι ερευνητές προτείνουν την προσέγγιση με τα αντισώματα για τις νέες ιογενείς απειλές, καθώς έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα του οργανισμού. Αυτά τα αντισώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν την δυνατότητα να παραχθούν μαζικά χρησιμοποιώντας μεθόδους βιοτεχνολογίας. Η εν λόγω προσέγγιση λειτούργησε αποτελεσματικά κατά του ιού του Έμπολα αλλά και κατά του ιού που προκαλεί πνευμονία, RSV.
Στην περίπτωση που οι δοκιμές ασφαλείας σε ζώα και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους πάνε καλά, τότε πιθανώς τα αντισώματα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλινικά από τον επόμενο Ιανουάριο, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα. Κατά την διάρκεια των προσπαθειών τους να απομονώσουν αντισώματα κατά του κοροναϊού, οι επιστήμονες βρήκαν ένα που φαίνεται να εξουδετερώνει τον SARS-CoV, του κοροναϊού που είχε εμφανιστεί το 2002-2004.