Η κούραση, το άγχος, οι ρύποι και η κακή διατροφή μπορεί να καταβάλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφήνοντας τον οργανισμό μας ευάλωτο σε παθογόνους μικροοργανισμούς ή ιούς. Εάν ψάχνετε τρόπους για να προλάβετε ένα κοινό κρυολόγημα ή άλλες λοιμώξεις, ξεκινήστε με μια σύντομη επίσκεψη στο μανάβικο. Προγραμματίστε σωστά τα γεύματά σας και συμπεριλάβετε τις ακόλουθες «υπερτροφές»:
1. Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια στην βιταμίνη C, η οποία θεωρείται ότι αυξάνει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, που διαδραματίζουν ρόλο κομβικής σημασίας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μερικά από τα δημοφιλέστερα εσπεριδοειδή είναι το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το λεμόνι ή το λάιμ., οι φράουλες και ο ανανάς.
2. Γιαούρτι
Το γιαούρτι όχι μόνο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού αλλά είναι και μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, που βοηθά στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού. Προσπαθήστε να επιλέξετε το απλό γιαούρτι, δίχως προσθήκη ζάχαρης. Αν δεν σας αρέσει σκέτο, μπορείτε να το απολαύσετε με λίγο μέλι και δροσερά φρούτα.
3. Τζίντζερ
Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής, καταπραΰνοντας τον πονόλαιμο όπως και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες. Ταυτόχρονα, μπορεί να μειώσει τον χρόνιο πόνο ενώ φαίνεται ότι οι ιδιότητές του συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης.
4. Κόκκινες πιπεριές
Εάν πιστεύετε ότι το πορτοκάλι έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τότε μάλλον κάνετε λάθος, αφού οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περίπου την τριπλάσια ποσότητα. Είναι επίσης πλούσια πηγή βήτα καροτίνης, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, που βοηθά την διατήρηση της υγείας των ματιών και της επιδερμίδας.
5. Μπρόκολο
Το μπρόκολο θεωρείται «υπερδύναμη» βιταμινών και μετάλλων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και E, φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά. Το κλειδί για να διατηρήσετε τις ωφέλιμες ουσίες του είναι να το μαγειρέψετε όσο το δυνατόν λιγότερο ή ακόμα καλύτερα και καθόλου. Δοκιμάστε να το μαγειρέψετε στον ατμό για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
6. Σκόρδο
Ο σημαντικός ρόλος του σκόρδου στην καταπολέμηση των λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα γνωστός και «πηγάζει» από συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως η αλικίνη. Το σκόρδο φαίνεται επίσης να επιβραδύνει την σκλήρυνση των αρτηριών.
7. Σπανάκι
Εκτός της βιταμίνης C, το σπανάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βήτα καροτίνη, με τον συνδυασμό των δύο να ενισχύει το ανοσοποιητικό. Παρόμοια με το μπρόκολο, το σπανάκι διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο ενώ το ελαφρύ μαγείρεμα διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης Α από τον οργανισμό.
8. Αμύγδαλα
Πλούσια σε βιταμίνη E, αποτελούν το «κλειδί» για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό ενώ εμπεριέχουν και καλά λίπη, απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
9. Κουρκουμάς
Αυτό το έντονα κίτρινο μπαχαρικό έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως αντιφλεγμονώδες συστατικό σε θεραπείες τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις της κουρκουμίνης μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της μυϊκής βλάβης που μπορεί να προκληθεί από την έντονη άσκηση.
10. Ακτινίδια
Τα ακτινίδια αποτελούν φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο, η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό ενώ τα υπόλοιπα συστατικά διατηρούν την εύρυθμη λειτουργία του σώματος.