Είναι ευρέως γνωστό ότι τα ποσοστά μετάδοσης ορισμένων ιών, που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, τείνουν να μειώνονται αισθητά τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθώς ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν τεθεί σημαντικά ερωτήματα, όπως το εάν οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και ο δείκτης UV θα επιβραδύνουν ή ακόμη αν θα σταματήσουν την διασπορά του. Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές του Νοσοκομείου Mount Auburn εξέτασαν τον αντίκτυπο της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και του δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας στα ποσοστά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με COVID-19 στις ΗΠΑ κατά τους εαρινούς μήνες του 2020.
Επίδραση υπό «προϋποθέσεις»
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι ενώ ο ρυθμός εμφάνισης του COVID-19 μειώνεται με υψηλή θερμοκρασία έως και έντεκα βαθμούς, η πιο υψηλή θερμοκρασία δεν επηρεάζει περαιτέρω την μετάδοση της ασθένειας. Ένας υψηλότερος δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της μετάδοσης αλλά η συνολική επίδραση παραμένει μέτρια. Η βροχόπτωση δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στην μετάδοση ιών. «Ενώ ο ρυθμός μετάδοσης ιών μπορεί να επιβραδυνθεί όταν η θερμοκρασία αγγίξει περίπου τους δέκα βαθμούς, η περαιτέρω αύξησή της δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Shiv T. Sehra, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
«Με βάση την ανάλυσή μας, η συσχέτιση των δεδομένων δείχνει ότι είναι απίθανη η επιβράδυνση της μετάδοσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας» συμπληρώνει. Δηλώσεις από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι η πανδημία του COVID-19 μπορεί να επιδεινωθεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς η θερμοκρασία πέφτει. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ο νέος ιός μπορεί να επιβιώσει για μικρότερη διάρκεια σε υψηλότερες θερμοκρασίες ενώ φαίνεται ότι εξουδετερώνεται από την υπεριώδη ακτινοβολία. «Από όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι πιθανώς η πρώτη μελέτη στην οποία εξετάστηκαν οι παράγοντες της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της υπεριώδους ακτινοβολίας σε συνάρτηση με την μετάδοση του ιού» σημείωσε ο Δρ. Shiv T. Sehra.