Τα πόμολα στις πόρτες, οι κουπαστές και τα καροτσάκια που χρησιμοποιούμε όσο ψωνίζουμε θα ήταν καλό να επικαλύπτονται με χαλκό για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει έως και τρεις ημέρες σε επιφάνειες χάλυβα ή πλαστικού κι επομένως να μεταδοθεί. Ωστόσο, ο νέος ιός φαίνεται να εξουδετερώνεται σε μόλις τέσσερις ώρες σε επιφάνειες που επικαλύπτονται με χαλκό, λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του μετάλλου. Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφθούμε ότι μπορεί κανείς να μολυνθεί, αν αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια και στην συνέχεια αγγίξει την μύτη ή το στόμα του.
Ο William Keevil, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Southampton, πρότεινε μάλιστα, τα πόμολα στις πόρτες, τα καροτσάκια στο σούπερ μάρκετ, οι κουπαστές και οι χειρολαβές στις δημόσιες συγκοινωνίες ακόμη και ο εξοπλισμός γυμναστικής να επικαλυφθεί με χαλκό, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος που μπορεί να επιβιώσει πάνω σε αυτές τις επιφάνειες ο ιός. Στην περίπτωση που κάποιος, που φέρει τον κοροναϊό, βήξει ή φτερνιστεί στο χέρι του και έπειτα αγγίξει κάποια από τις προαναφερθείσες επιφάνειες, τις μολύνει, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης.
Οι λεπτομέρειες της δράσης του χαλκού
Όταν τα σταγονίδια ενός ατόμου που έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό προσγειωθούν στον χαλκό, τα ιόντα του μετάλλου επιτίθενται στην λιπιδική μεμβράνη του ιού, την δομή δηλαδή που ουσιαστικά τον προστατεύει. Ο χαλκός, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, εισβάλλει στην συνέχεια στο κύτταρο και καταστρέφει το DNA του ιού, εξουδετερώνοντάς τον. Ο καθηγητής Keevil, ο οποίος μελετά τις αντιμικροβιακές δράσεις του χαλκού για περισσότερες από δύο δεκαετίες, υποστήριξε ότι οι οι οθόνες σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται από το κοινό, θα μπορούσαν επίσης να επικαλυφθούν με χαλκό για να μειωθεί ο χρόνος «ζωής» του ιού και οι πιθανότητες εξάπλωσης.
Η επικάλυψη με χαλκό σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, όπως το προσεκτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και άφθονο νερό ή τον καθαρισμό των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα, η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος και η αποφυγή χειραψίας και της επαφής των χεριών με το στόμα, την μύτη και τα μάτια συμβάλλουν στην καλύτερη προστασία από τον νέο κοροναϊό.