Σκεφθείτε την τελευταία σας συζήτηση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και θυμηθείτε πόσες φορές μπορεί να αναφερθήκατε στον εαυτό σας, τα πλάνα σας ή κάποιες ανησυχίες σας. Κατά πάσα πιθανότητα, θα διαπιστώσετε ότι μάλλον είναι αρκετές οι φορές που σχεδόν άθελά σας μπορεί να έχετε στρέψει την συζήτηση προς εσάς. Ορισμένοι θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για ναρκισσιστικές τάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard, η συζήτηση και η σκέψη για τον εαυτό σηματοδοτεί υψηλά επίπεδα δραστηριότητας εξειδικευμένων περιοχών του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το κίνητρο και την επιβράβευση.
Ναρκισσισμός & social media
Βλέποντας την μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου συμμετεχόντων στην μελέτη, οι ερευνητές στο εργαστήριο Κοινωνικής Γνωστικής και Συναισθηματικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Harvard, διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, που σχετίζονται με το κίνητρο και την επιβράβευση, όταν μιλάμε ή σκεφτόμαστε ζητήματα σχετικά με τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο αυτό. Έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα social media «μειώνουν» την επαφή μας με όσα συμβαίνουν γύρω μας, καθώς ο μέσος χρήστης ξοδεύει περίπου δύο ώρες και 24 λεπτά καθημερινά, λαμβάνοντας σχόλια ή likes αναφορικά με περιεχόμενο που έχει αναρτηθεί από τον ίδιο. Η πλοήγηση αυτή, κατά συνέπεια, δεν σχετίζεται τόσο με την θέαση γενικών πληροφοριών της καθημερινότητας αλλά αφορά προσωπικό περιεχόμενο ενώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επιστημονική παρατήρηση, σύμφωνα με την οποία τα “likes” σχετίζονται με αυξημένη ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή δηλαδή που μας κάνει να νιώθουμε καλά.
Το φάσμα του ναρκισσισμού
Ο Δρ. Craig Malkin, ψυχολόγος του Harvard, μιλώντας για το φάσμα του ναρκισσισμού, υποστηρίζει ότι ο καθένας έχει κάποια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο ναρκισσιστής σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κάποιος που αφήνει τον ναρκισσισμό να διέπει την προσωπικότητά του. Ως ναρκισσιστής μπορεί να θεωρηθεί εκείνος, που θεωρεί τον εαυτό του τόσο ξεχωριστό που θα εκμεταλλευτεί άλλους ανθρώπους, που πιστεύει ότι όλοι πρέπει να συμφωνούν με την θέλησή του και που εμφανίζει μειωμένη ενσυναίσθηση, δεν είναι σε θέση δηλαδή να κατανοήσει τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του.