Χρόνος Προετοιµασίας: 50 λεπτά
Χρόνος Ψησίµατος: 25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμέτρoy 26 εκατοστών
Για τη ζύμη:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
95 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
3 γρ. μαγειρική σόδα
Λίγο αλάτι
85 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
2 κρόκοι αβγών
120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Για τη διακόσμηση:
500 γρ. φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση
- Ρίξτε το αλεύρι, το βούτυρο και τη σόδα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε καλά.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τη ζάχαρη και το αβγό και πλάστε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας.
- Πατήστε κάπως τη ζύμη ώστε να γίνει πιο επίπεδη, τυλίξτε τη με ζελατίνη και τοποθετήστε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Οση ώρα η ζύμη παγώνει, προετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη, τους κρόκους αβγών, το αλεύρι, μερικές κουταλιές από το γάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Τοποθετήστε το γάλα που έμεινε και το ξύσμα λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία φωτιά, μέχρι το γάλα να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με το αβγό και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στο κατσαρολάκι. Μαγειρέψτε σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η κρέμα να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα. Για να μη δημιουργηθεί κρούστα στην κρέμα, πιέστε μια ζελατίνα στην επιφάνειά της. Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε μια επιφάνεια όπου έχετε ρίξει αλεύρι, ανοίξτε τη ζύμη, φροντίζοντας να έχει πάχος περίπου μισό εκατοστό. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκατοστών και προσεκτικά πιέστε τη ζύμη στον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τρυπήστε τον πάτο της ζύμης. Ψήστε για 20-25 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη να κρυώσει προτού απλώσετε τη γέμιση.
- Κόψτε τις φράουλες στη μέση. Ξεκινώντας απ’ έξω και συνεχίζοντας προς το κέντρο της τάρτας, τοποθετήστε τις κομμένες φράουλες, σε κυκλικό σχήμα.
- Σερβίρετε αμέσως ή αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.