Σε περιόδους αυξημένου άγχους, όπως αυτή που διανύουμε, είναι σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της διάθεσης και της ενέργειάς μας. Ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 70 διαφορετικοί νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, της μνήμης, της εγκεφαλικής λειτουργίας, της ενέργειας και του ύπνου, υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες ορμόνες – η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη – που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη ρύθμιση της διάθεσης και της ενέργειας.
Ορίστε 10 τροφές για να δώσετε ένα boost στη διάθεσή σας:
1. Αυγό
Ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν, το αυγό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Μάλιστα, οι κρόκοι αυγών αποτελούν μια καλή πηγή χολίνης, η οποία φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τη συνολική γνωστική λειτουργία.
2. Λιναρόσπορος
Με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μαγνήσιο, ο λιναρόσπορος μπορεί εύκολα να προστεθεί στα γεύματά σας για να βελτιώσετε τη γνωστική λειτουργία σας. Προσθέστε λίγο λιναρόσπορο στη βρώμη σας για μια ενίσχυση των θρεπτικών συστατικών του πιάτου σας.
3. Γιαούρτι
Πλούσιο σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και B12, το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό σνακ για την υποστήριξη της υγείας του νευρικού σας συστήματος. Είναι επίσης ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης σε οποιοδήποτε γεύμα.
4. Όσπρια
Τα όσπρια είναι ένας τέλειος συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών που βοηθούν στην αύξηση της απορρόφησης της τρυπτοφάνης, ενώ τα υψηλά επίπεδα σιδήρου που περιέχουν βοηθούν στην ενίσχυση της δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και της κόπωσης.
5. Ξηροί καρποί
Διαλέξτε τους αγαπημένους σας, γιατί όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν τρυπτοφάνη. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μερικών ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
6. Σμέουρα
Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, τα σμέουρα βοηθούν στην κάλυψη της αυξημένης ανάγκης μας για βιταμίνη C όταν το σώμα μας βιώνει στρες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, του πεπτικού μας συστήματος και στη συνολική υγεία μας.
7. Κόκκινο λάχανο
Πλούσιο σε φυτοχημικά, το αντιοξειδωτικό κόκκινο λάχανο μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίσει το άγχος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι επίσης γνωστό ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης.
8. Σολομός
Με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σολομού δύο φορές την εβδομάδα βοηθά στην πρόληψη της κακής διάθεσης και της άνοιας. Συγκεκριμένα, η επαρκής κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών είναι απαραίτητη για την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
9. Κινόα
Η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών μαζί με τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως η κινόα, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης του αμινοξέος της τρυπτοφάνης, ενός βασικού δομικού στοιχείου για την αύξηση της σεροτονίνης. Όχι μόνο θα ενισχύσει τη διάθεσή σας και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά η κινόα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και βιταμινών συμπλέγματος Β.
10. Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά, όπως το γάλα και το τυρί, είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης. Το τόφου περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, πέραν των υπόλοιπων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, επειδή φτιάχνεται από σόγια, προσλαμβάνετε και τα θρεπτικά στοιχεία της σόγιας όταν το καταναλώνετε.