Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν εκφραστεί πολλές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο ο κοροναϊός επηρεάζει τα παιδιά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι γνώσεις μας για τον ιό διευρύνονται, ενώ από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες άρχισαν να κλείνουν τα σχολεία τους από την εμφάνιση των πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι αποδείξεις σε σχέση με το ρόλο τους στην εξάπλωση της πανδημίας παραμένουν περιορισμένες. Ωστόσο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – ή να έχουμε βάσιμες υποψίες – για ορισμένα πράγματα σε σχέση με τις διαφορές και τις ομοιότητες των ανήλικων και των ενήλικων ασθενών και φορέων.
Πόσα παιδιά έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό;
Τα παιδιά αποτελούν μόλις ένα μικρό μέρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, λιγότερο από το 2% των καταγεγραμμένων λοιμώξεων στην Κίνα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ αφορούν άτομα κάτω των 18 ετών.
Επομένως είναι και πιο ασφαλή;
Σύμφωνα με έναν σημαντικό αριθμό στοιχείων, τα παιδιά βιώνουν γενικώς πιο ήπια συμπτώματα όταν μολύνονται από τον ιό. Ωστόσο, υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις παιδιών που έχουν ασθενήσει βαριά, αλλά ακόμη και θάνατοι ανηλίκων. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό.
Αν και περιορισμένος αριθμός παιδιών – ασθενών έχει εντοπιστεί στα εθνικά προγράμματα μαζικών τεστ σε διάφορες χώρες, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αντίστοιχα περιορισμένος είναι και ο αριθμός των παιδιών που εξετάζονται. Στο αρχικό στάδιο της πανδημίας στην Ευρώπη, οι ενήλικες ταξιδιώτες πρωταγωνίστησαν στη διασπορά του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι ο περιορισμένος ρόλος των παιδιών στην εξάπλωσή του, ενδέχεται να είναι καθαρά αποτέλεσμα συγκυριών.
Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, και η οποία εξέτασε τα νοικοκυριά με επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Σέντσεν της Κίνας, ανακάλυψε ότι τα παιδιά κάτω των δέκα ετών ήταν εξίσου πιθανό να κολλήσουν τον ιό όπως και οι ενήλικες. Ωστόσο, στοιχεία από την Νότια Κορέα, την Ιταλία και την Ισλανδία υποστηρίζουν ότι οι ρυθμοί μετάδοσης είναι χαμηλότεροι μεταξύ των παιδιών. Μέερος της διαφοράς μπορεί να προκύπτει από τις αποκλίσεις στην κοινωνικοποίηση.
Γιατί επηρεάζει διαφορετικά τα παιδιά από ό,τι τους ενήλικες;
Για πολλές λοιμώδεις ασθένειες, ισχύει μια καμπύλη κινδύνου σε σχήμα U, με τους νεότερους και τους γηραιότερους να είναι οι πιο ευάλωτοι. Ο κοροναϊός δεν ακολουθεί αυτό το μοτίβο – ακόμη και τα νήπια και τα νεογέννητα κατά κανόνα βιώνουν αποκλειστικά ήπια συμπτώματα. Μια θεωρία προτείνει ότι οι παιδικοί πνεύμονες ενδέχεται να διαθέτουν λιγότερους από τους υποδοχείς ACE2 τους οποίους χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα.
Για να το επιβεβαιώσουν, οι επιστήμονες θα πρέπει να μελετήσουν δείγματα ιστών από παιδιά. Άλλη μια εκδοχή λέει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αντιδρά με τον ιδανικό τρόπο απέναντι στον κοροναϊο: Αρκετά έντονα ώστε να ξεφορτωθεί τη λοίμωξη, αλλά όχι τόσο ώστε να οδηγηθεί σε υπερδραστηριότητα, πλημμυρίζοντας το σώμα με φλεγμονικές πρωτεΐνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι δημιουργούν επιπλοκές σε ορισμένους ενήλικες ασθενείς.
Είναι τα παιδιά αθόρυβοι φορείς;
Είναι γνωστό ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς που μεταδίδουν τον ιό παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κοροναϊού – μελέτες έχουν δείξει ότι συνήθως οι φορείς τείνουν να μεταδίδουν τον ιό περισσότερο περίπου μια ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι «αθόρυβοι φορείς» του ιού.
Σε πρόσφατη γερμανική μελέτη, η οποία συνέκρινε το ιικό φορτίο σχεδόν 4.000 ατόμων ηλικίας ενός έως 100 ετών, πρόσθεσε επιπλέον αιτίες για ανησυχία. Ανακάλυψε ότι ανεξάρτητα από την ηλικία τους, οι άνθρωποι τείνουν να διασκορπούν παρόμοιες ποσότητες του ιού, πράγμα που συνεπάγεται ότι ενδέχεται και να τον μεταδίδουν εξίσου. Ωστόσο, η έρευνα δεν μέτρησε τον πραγματικό βαθμό στον οποίο μεταδίδουν τον ιό τα παιδιά. Καθώς τα σχολεία ανοίγουν και πάλι και η διασπορά εντός της κοινότητας ελέγχεται προσεκτικά σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να έχουμε μια πιο βέβαιη απάντηση σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Πηγή: www.theguardian.com