Η αντιβίωση θέλει πάντα γιαούρτι. Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το άσπρο. Οι ερωτικές επαφές μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα. Ποιος διαδίδει αυτούς τους μύθους; Και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
Η υψηλή πίεση προκαλεί πονοκέφαλο
Συχνά όταν πονάει το κεφάλι μας ή ζαλιζόμαστε νομίζουμε ότι μας ανεβαίνει η πίεση, κάνουμε όμως λάθος. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν υπέρταση, ακόμη και των βαριά υπερτασικών, δεν έχουν κεφαλαλγίες ή ιλίγγους. Αλλωστε η υψηλή πίεση δεν εμφανίζει συμπτώματα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι την ανακαλύπτουν τυχαία.
Ένας πόνος όμως που εμφανίζεται πίσω στον αυχένα και λίγο πιο ψηλά, θα μπορούσε να σχετίζεται με την υπέρταση, αλλά και πάλι σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο αν ένας τέτοιου είδους πόνος σάς ταλαιπωρεί συχνά, τότε ίσως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Τα αντιβιοτικά πρέπει να τα παίρνουμε πάντα με γιαούρτι
Σπάνια έχει τύχει να παίρνουμε αντιβίωση και να μη μας συμβουλέψει φίλος ή γνωστός ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να τρώμε γιαούρτι. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα είδη αντιβίωσης. Γι’ αυτό ποτέ μην παίρνετε αντιβιοτικά φάρμακα με δραστική ουσία τις τετρακυκλίνες ή τις κινολόνες μαζί με τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, γάλα), γιατί αλληλεπιδρούν με το ασβέστιο και μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την απορρόφησή τους, με αποτέλεσμα η ποσότητα που φτάνει στον οργανισμό να μην επαρκεί για να σκοτώσει τα μικρόβια.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αντιβιοτικά που δεν αναφέρονται, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν επηρεάζει την απορρόφησή τους και μάλιστα η λήψη τους μαζί με γιαούρτι μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας του οργανισμού, που επιβαρύνεται από τα αντιβιοτικά.
Η λιποαναρρόφηση είναι μέθοδος αδυνατίσματος
Σε καμία περίπτωση η μέθοδος αυτή δεν καταπολεμά την παχυσαρκία. Πρόκειται για μια επέμβαση η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το λίπος που συσσωρεύεται σε μεμονωμένες περιοχές του σώματος, το τοπικό δηλαδή πάχος. Τέτοιες περιοχές είναι οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, η μέση και η κοιλιά. Με άλλα λόγια η λιποαναρρόφηση μπορεί να μικρύνει το νούμερο στα ρούχα που φοράτε, αλλά δεν συνιστάται για συνολικό αδυνάτισμα.
Το σεξ μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στους άνδρες
Το έμφραγμα την ώρα της ερωτικής πράξης «χτυπά» μόνο στον κινηματογράφο. Η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική επαφή δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιά. Αλλωστε, όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα βρίσκονται συνήθως σε ήρεμη κατάσταση στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στη δουλειά τους και στις περισσότερες περιπτώσεις τίποτα δεν τους είχε προϊδεάσει για το τι επρόκειτο να τους συμβεί.
Στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνιο ένας 50χρονος άνδρας π.χ. να υποστεί έμφραγμα την ώρα που κάνει έρωτα. Η αντίληψη αυτή συνήθως πηγάζει από το γεγονός ότι κατά τη σεξουαλική πράξη απαιτείται ενέργεια, κάτι που αυξάνει και τη λειτουργία της καρδιάς. Ομως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί η ενέργεια που χρειάζεστε την ώρα του σεξ είναι ίδια περίπου με αυτή που απαιτείται για να ανέβετε τα σκαλιά δύο ορόφων.
Προσοχή μόνο χρειάζεται σε άτομα με αρκετά προχωρημένη στεφανιαία ανεπάρκεια και συχνές στηθαγχικές κρίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι σεξουαλικές επαφές δεν θα πρέπει να είναι παρατεταμένες και ιδιαίτερα έντονες.
Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το άσπρο;
Kαι τα δύο είδη ψωμιού (λευκό και μαύρο) έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όταν φυσικά δεν προσθέτουμε βούτυρο ή λάδι κατά την παρασκευή τους. H διαφορά τους έγκειται στον γλυκαιμικό δείκτη. Tο ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και της ακατέργαστης μορφής του. Aυτό σημαίνει ότι, μετά την κατανάλωσή του, εκκρίνεται σταδιακά και σε μικρότερη ποσότητα η ινσουλίνη από το πάγκρεας, δηλαδή δεν αυξάνονται απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. H ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που, εκτός από τον μεταβολισμό του σακχάρου, δίνει μήνυμα στα κύτταρα του οργανισμού να αποθηκεύσουν λίπος, ανεξαρτήτως θερμιδικής αξίας.
Γιατί, λοιπόν, το ολικής αλέσεως θεωρείται διαίτης; Ισως επειδή είναι πιο υγιεινό.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο