Είναι ένα δυσάρεστο αίσθηµα που πιθανώς έχουµε νιώσει οι περισσότεροι, για παράδειγµα όταν κάποια στιγµή προσπαθήσαµε να συγκρατήσουµε τα δάκρυά µας νιώθοντας τελικά ένα πνίξιµο στον λαιµό µας. Φυσικά το αίσθηµα αυτό ήταν πρόσκαιρο και δεν µας ταλαιπώρησε για πολύ. Υπάρχουν όµως κάποιοι άνθρωποι – κυρίως άνδρες ή γυναίκες µέσης ηλικίας – που παραπονιούνται ότι νιώθουν σαν να έχουν αδιάκοπα έναν κόµπο στον λαιµό, κάπως σαν να υπάρχει ένα ξένο σώµα στον λάρυγγά τους άσχετα µε το τι τρώνε ή πίνουν.
Αυτή η συνεχής δυσάρεστη αίσθηση επηρεάζει αρνητικά – όπως είναι προφανές – την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων και συχνά και των γύρω τους. Συνήθως πρόκειται για ένα ψυχοσωµατικό σύµπτωµα. Προτού όµως καταλήξουµε σε αυτό το συµπέρασµα είναι σκόπιµο να αποκλειστούν τυχόν παθολογικές αιτίες. Να τι χρειάζεται να κάνουµε:
Επισκεπτόμαστε τον ωτορινολαρυγγολόγο
Μετά τη λήψη ενός εκτεταμένου ιστορικού ο ωτορινολαρυγγολόγος θα μας εξετάσει ενδοσκοπικά για να διερευνήσει αν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο που μας προκαλεί αυτή την αίσθηση. Ετσι, το αίσθημα του κόμπου στον λαιμό θα μπορούσε να οφείλεται:
-Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που είναι και η συνηθέστερη αιτία. Τι μπορεί να συμβαίνει; Η παλινδρόμηση υγρών του στομάχου (που συχνά δεν δημιουργεί συμπτώματα από το στομάχι) μπορεί να προκαλέσει άτυπα συμπτώματα στην περιοχή του λάρυγγα (αίσθημα κόμπου). Αυτό το αίσθημα οφείλεται σε κάποιον ερεθισμό αλλά και στη συνεχή σύσπαση των μυών της περιοχής που προσπαθούν να προστατεύσουν την τραχεία και τους πνεύμονες από το όξινο περιεχόμενο του στομάχου, που γυρίζει προς τα πάνω λόγω της παλινδρόμησης. Αν ο γιατρός παρατηρήσει – με την ενδοσκόπηση – αλλοιώσεις στην περιοχή του λάρυγγα, θα μας οδηγήσει στον γαστρεντερολόγο, που θα μας κάνει περαιτέρω εξετάσεις και θα μας δώσει πιθανώς φάρμακα αλλά και συμβουλές σχετικά με τα γεύματά μας (π.χ. να μην τρώμε βαριά, λιπαρά και τηγανητά φαγητά).
-Σε ένα ογκίδιο στον υποφάρυγγα. Το πρόβλημα είναι απίθανο να εντοπίζεται στις ίδιες τις φωνητικές χορδές και να μην έχει επηρεαστεί και η ποιότητα της φωνής.
-Σε διαταραχές κινητικότητας του φάρυγγα και του οισοφάγου. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνυπάρχουν συνήθως και προβλήματα στην κατάποση, και ο αρμόδιος για την περαιτέρω διερεύνησή τους είναι ο νευρολόγος.
Οταν η αιτία είναι ψυχολογική
Συνήθως οι ασθενείς που νιώθουν τον κόμπο πηγαίνουν στον γιατρό πολύ φοβισμένοι και αποφασισμένοι ότι έχουν κάτι πολύ κακό, αυτό όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο και φυσικά είναι κάτι που μπορεί να κρίνει ο ωτορινολαρυγγολόγος. Αν δεν βρεθεί κάτι από τα παραπάνω, τότε ο γιατρός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα έχει ψυχογενή αιτία (όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων).
Ο λαιμός – εξηγούν οι ειδικοί – είναι ένα σημείο όπου μπορεί να συσσωρεύουμε την πίεση και το στρες που νιώθουμε. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται μεγάλη σύσπαση στους μυς του λάρυγγα που εντείνει την πίεση και έτσι το αίσθημα του κόμπου και τελικά να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Εξαιτίας της ψυχολογικής του αιτιολογίας ο κόμπος στον λαιμό εμφανίζεται κυρίως σε αγχώδεις άνδρες ή γυναίκες μέσης ηλικίας που κατά κανόνα έχουν πρόσφατα περάσει κάποιο μεγάλο στρες.
Σιγά-σιγά ο «κόμπος» εγκαθίσταται και τους ενοχλεί συνεχώς, άσχετα από τι πίνουν ή τρώνε και τους κάνει να ξεροβήχουν προσπαθώντας να καθαρίσουν τον λαιμό τους ή κάποιο φλέμα που νιώθουν ότι έχουν και ενοχλεί.
Τι μπορούμε να κάνουμε
-Εκτός από την επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο και τη διενέργεια των εξετάσεων που πιθανώς θα μας συστήσει, θα βοηθηθούμε αν κρατάμε τον λαιμό μας καλά ενυδατωμένο, πίνοντας πολύ νερό και αποφεύγοντας τον καπνό και τη σκόνη. Αν νιώθουμε πολύ αγχωμένοι και πιεσμένοι είναι επίσης πιθανό να μας βοηθήσει η ψυχολογική υποστήριξη.
-Τέλος, υπάρχουν και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης των μυών της περιοχής, με ειδικό μασάζ και χαλάρωση επιλεγμένων μυών που βρίσκονται σε σύσπαση και που τις εφαρμόζουν λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, οστεοπαθολόγοι, που πρέπει όμως να είναι πολύ εξειδικευμένοι.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ζηνοβία Αλατζίδου, MSc, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο, θεραπευτήριο Υγεία.