Είναι γεγονός: τα παιδιά μας μάς μαθαίνουν πώς να είμαστε γονείς. Ειδικά αν μεγαλώνετε το πρώτο σας παιδί, καθημερινά καλείστε να κάνετε επιλογές και να πάρετε αποφάσεις για τις οποίες δεν ήσασταν προετοιμασμένη. Ευτυχώς, η οικογένεια και οι φίλες σας είναι πάντα εκεί για να σας καθοδηγήσουν.
Ομως ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές που ακούνε οι νέες μητέρες ενδέχεται να λειτουργούν επιβαρυντικά για την υγεία των παιδιών – παρά τις καλές προθέσεις. Κάναμε μια λίστα με έξι από τις χειρότερες.
Πρέπει να «καθαρίσει» το πιάτο του
«Φάε άλλη μία, για τη μαμά». Αυτή η φράση έχει στοιχειώσει την παιδική σας ηλικία και ξαφνικά βρίσκεστε να την επαναλαμβάνετε κι εσείς. Εκτός του προσωπικού σας άγχους για την ανάπτυξη του παιδιού σας, η λαϊκή ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη: τα παιδιά πρέπει να τελειώνουν το φαγητό τους πριν σηκωθούν από το τραπέζι.
Τις περισσότερες φορές, όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας αναπτύσσεται φυσιολογικά και δεν έχει κάποια έλλειψη βιταμινών ή άλλων θρεπτικών συστατικών, είναι καλύτερο να μην επιμένετε να φάει περισσότερο από όσο θέλει. Το παιδί είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πότε έχει χορτάσει, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκφράσει την πείνα του. Αντίθετα, με το να το αμφισβητείτε διαρκώς, το ωθείτε και εκείνο στο να αμφισβητεί τις ίδιες του τις αισθήσεις. Μια τέτοια πρακτική, εκτός των συνεπειών που έχει για την ψυχολογία του, ενδέχεται και να το ωθήσει στην παιδική παχυσαρκία.
Αν θέλεις να ψηλώσει, μην το γράψεις σε μαθήματα ενόργανης
Αυτός ο μύθος προκύπτει από μια λάθος ανάγνωση της πραγματικότητας: συνήθως, οι αθλητές ενόργανης γυμναστικής που κάνουν πρωταθλητισμό είναι μικροκαμωμένοι. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τους τζόκεϊ, και κανείς δεν υποστηρίζει κάτι αντίστοιχο για την ιππασία. Με άλλα λόγια, δεν είναι η προπόνηση που κάνει τους αθλητές μικροκαμωμένους, αλλά τα μικροκαμωμένα παιδιά ωθούνται στον πρωταθλητισμό, καθώς ο σωματότυπός τους είναι καταλληλότερος για το συγκεκριμένο άθλημα. Το παιδί σας, από τη στιγμή της γέννησής του, είναι γενετικά προγραμματισμένο να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος, το οποίο επηρεάζεται από τις διατροφικές του συνήθειες, τις συνθήκες ζωής του και τις δραστηριότητές του. Και ενώ η ενόργανη, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα όπως το κολύμπι, το βόλεϊ και το μπαλέτο, μάλλον δεν θα του δώσει «έξτρα πόντους», δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύετε και ότι θα σταματήσει την ανάπτυξή του. Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύει σημαντικά την οστική του πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο του, βοηθώντας το σώμα του να αντεπεξέλθει στο ύψος που θα πάρει.
Αν το ακούσεις να βήχει, δώσ’ του λίγο σιρόπι
Ο ήχος του παιδιού που βήχει, ειδικά αν είναι ακόμη πολύ μικρό, αναπόφευκτα σας δημιουργεί ανησυχία. Δεν είστε μόνη – ο βήχας είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο οι γονείς απευθύνονται στον παιδίατρο. Ωστόσο, πρόκειται ακριβώς για αυτό: για ένα σύμπτωμα. Είναι ένα φυσικό και πολύτιμο αντανακλαστικό του οργανισμού μας, μέσω του οποίου απομακρύνονται τα ξένα σώματα και αποσυμφορούνται οι αεραγωγοί μας. Επομένως, μη δίνετε σημασία στις φωνές που σας συμβουλεύουν να επέμβετε και να του… κόψετε τον βήχα πρόωρα. Ακόμη και στις σπάνιες περιπτώσεις που όντως απαιτείται φαρμακευτική αντιμετώπιση, μην πάρετε πρωτοβουλίες χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου.
Δεν πειράζει που δεν τρώει πρωινό, θα φάει κάτι στο σχολείο
Προκειμένου να χαρίσετε στο παιδί σας αυτά τα πολύτιμα «πέντε λεπτάκια ακόμη», ίσως μπαίνετε στον πειρασμό να το αφήσετε να κοιμηθεί περισσότερο και ας μην προλάβει να φάει πρωινό. Εξάλλου, όλοι σάς λένε ότι μπορεί να φάει κάτι και στο σχολείο. Ωστόσο, έρευνες έχουν συνδέσει την απουσία του πρωινού από την καθημερινότητα των παιδιών όχι μόνο με σημαντικές ελλείψεις μετάλλων και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό τους, αλλά και με προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ανάπτυξης. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα, ενώ παράλληλα σκέφτονται πιο καθαρά, έχουν πιο δυνατή μνήμη και νυστάζουν λιγότερο στην τάξη. Σε όλα τα παραπάνω, δεν παίζει ρόλο μόνο η ώρα που θα φάει το παιδί σας το πρώτο γεύμα της ημέρας του, αλλά και το τι θα φάει. Οι σφολιάτες του κυλικείου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ισορροπημένο σπιτικό πρωινό.
Φόρεσέ του παπούτσια για να μην πάθει πλατυποδία
Αφήστε το παιδί σας να χαρεί ελεύθερο την αίσθηση του γρασιδιού ανάμεσα στα δαχτυλάκια του – αρκεί να έχετε πρώτα ελέγξει ότι δεν κινδυνεύει από αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να το τραυματίσουν. Ο,τι και αν σας λένε, τα παιδιά που πάσχουν από πλατυποδία δεν την αποκτούν στην πορεία της ζωής τους, αλλά γεννιούνται με αυτήν. Μάλιστα, για την καταπολέμησή της, οι ορθοπεδικοί προτείνουν τα παιδιά να περπατούν ξυπόλητα σε άμμο ή βότσαλα ώστε να γυμνάζουν τους μυς του πέλματός τους. Ακόμη, όταν τα παιδιά πετούν τα παπούτσια τους, δεν αποκομίζουν μόνο την αίσθηση ελευθερίας τους, αλλά αποκτούν καλύτερη στάση σώματος και ισορροπία, γίνονται πιο ευκίνητα και μαθαίνουν να συντονίζουν καλύτερα τις κινήσεις τους.
Μπορεί να αναπληρώσει τον νυχτερινό ύπνο με μια σιέστα
«Μα, βρε μαμά, μεγάλωσα, γιατί να κοιμηθώ από τις 9;» σας λέει το παιδί σας, και είναι πιθανό αρκετοί ενήλικοι να συμφωνούν μαζί του. Αλλωστε, αν δεν κοιμηθεί αρκετά το βράδυ, πάντα υπάρχει και ο μεσημεριανός ύπνος, σωστά; Παρόλο που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η σιέστα συνδέεται με υψηλότερο IQ και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον νυχτερινό ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας παράγεται η αυξητική ορμόνη, η οποία ευθύνεται για το πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας, αλλά και για την ομαλή του ανάπτυξη. Επομένως, φροντίστε να κοιμάται τουλάχιστον 8 με 10 ώρες κάθε βράδυ, ανεξάρτητα από το αν ξεκουράζεται λίγο και το μεσημέρι.