Συνήθως όταν επιλέγουμε να φτιάξουμε ένα ωραίο γλυκό για ένα επίσημο τραπέζι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου μας είναι η σοκολάτα. Ωστόσο, στο πασχαλινό τραπέζι, με το κατσικάκι ή το αρνί να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτό που χρειαζόμαστε ως επιδόρπιο είναι κάτι ελαφρύ και δροσερό.

Η καλύτερη επιλογή είναι μια τάρτα λεμονιού.

Υλικά

Για τη ζύμη
• 200 γρ. αλεύρι
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 2 κουταλιές ζάχαρη
• 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 1 αυγό χτυπημένο
• 2 κουταλιές παγωμένο νερό
• 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Για τη γέμιση
• 10 αυγά
• 350 γρ. ζάχαρη
• 8 λεμόνια (το χυμό τους)
• Ξύσμα από 4 λεμόνια
• 500 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Για τη ζύμη Aνακατεύετε όλα τα υλικά, προσθέτοντας τελευταία το νερό και το λεμόνι. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1-1,5 ώρα. Στη συνέχεια, τη βγάζετε από το ψυγείο και την αφήνετε για 10΄. Σε βάση τάρτας, που έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και πασπαλίσει με αλεύρι, απλώνετε τη ζύμη με τον πλάστη και με ένα πιρούνι τής κάνετε τρύπες για να μη φουσκώσει. Την καλύπτετε με λαδόκολλα, τοποθετείτε πάνω φασόλια ή ρύζι (για να έχει βάρος και να μη φουσκώσει) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10΄. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και ψήνετε για άλλα 3-4΄ τη ζύμη, ώστε να μην είναι υγρή στο κέντρο.

Για τη γέμιση Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Bγάzετε τη ζύμη από το φούρνο, ρίχνετε πάνω της την κρέμα και ψήνετε για 70΄ στο φούρνο, στους 100° C. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τη βάζετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο για να «σφίξει».

Αν θέλετε να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια της τάρτας, μπορείτε να ρίξετε λίγη ζάχαρη από πάνω και να την κάψετε με ένα φλόγιστρο ή να βάλετε την τάρτα στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η ζάχαρη.