Με τα συμπτώματα του κοροναϊού να απλώνονται σε μια ευρύτατη γκάμα και τους περισσότερους πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στο τεστ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνταν αν ο βήχας τους ήταν κάτι παραπάνω από κρύωμα. Υπάρχει τρόπος να μάθουμε αν έχουμε μολυνθεί από τον ιό; Και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που το υποψιαζόμαστε;
Μπορώ να μάθω αν έχω περάσει την ασθένεια;
Αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια για ανάπτυξη αποτελεσματικών τεστ αντισωμάτων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι διαθέσιμα για ευρεία χρήση. Όταν αυτό επιτευχθεί θα μπορούμε να ελέγξουμε αν ο οργανισμός μας διαθέτει αντισώματα και άρα έχει “περάσει” τον ιό, εξηγεί στον Guardian ο Dr. William Hillmann, διευθυντής στο τμήμα γιατρών νοσηλευομένων ασθενών του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.
Υπάρχει περίπτωση να είχα κοροναϊό χωρίς να εμφανίσω συμπτώματα;
Η συγκεκριμένη ασθένεια χαρακτηρίζεται από μια τεράστια γκάμα συμπτωμάτων. Ορισμένοι άνθρωποι δεν θα εμφανίσουν την παραμικρή ένδειξη ασθένειας, κάποιοι θα την περάσουν ως κοινό κρύωμα ή θα εμφανίσουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα της γρίπης. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης ανήκει επίσης στα “σημάδια” του ιού. Και φυσικά, ο ιός προκαλεί και τις γνωστές σε όλους μας δραματικές περιπτώσεις ασθενών που φτάνουν στα νοσοκομεία με αναπνευστική ανεπάρκεια και απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Μπορώ να μεταδώσω τον ιό αν δεν έχω καθόλου συμπτώματα;
Σημαντικό μέρος των ασυμπτωματικών ατόμων φαίνεται πως μπορεί να μεταδώσει τον ιό για κάποιο διάστημα. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν ποιες είναι οι επικίνδυνες μέρες για την μετάδοση, καθώς δεν είναι διαθέσιμα σχετικά τεστ για τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις.
Όταν υπάρχουν συμπτώματα, πάντως, ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και είναι πιθανό να ισχύει το ίδιο και για τις δύο ημέρες πριν την εμφάνισή τους. Καθώς το ιικό φορτίο αυξάνεται στο σώμα του ασθενούς, ο ιός αρχίζει να διασπείρεται. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, οι ασθενείς ενδέχεται να μπορούν ακόμη να μεταδώσουν την ασθένεια για μερικές μέρες. Έχουμε ενδείξεις δυνατότητας μετάδοσης ακόμη και εβδομάδες μετά την ανάρρωση. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν σε αυτή τη φάση ο ιός εξακολουθεί να είναι ζωντανός.
Πρέπει να συμπεριφέρομαι διαφορετικά αν υποψιάζομαι αλλά δεν γνωρίζω ότι είχα τον ιό;
Από τη στιγμή που κανείς μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν έχει περάσει την ασθένεια, εκτός αν παρουσιάσει συμπτώματα και κάνει το τεστ, όλοι πρέπει να λειτουργούμε όπως αν γνωρίζαμε ότι φέρουμε τον ιό. Πρέπει να συνεχίσουμε την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Σύμφωνα με τον Hillmann η καθολική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι επίσης λογική σύσταση με βάση τα όσα γνωρίζουμε για το εύρος των συμπτωμάτων, αλλά και το γεγονός ότι τα ασυμπτωματικά άτομα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό.
Αν πιστεύω ότι μπορεί να έχω νοσήσει, είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω όλους τους ανθρώπους που έχω συναντήσει;
Ναι, ιδιαίτερα αν έχετε έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών. Ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι για τη φύση του “κρυώματος” που περάσαμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώσουμε όλα τα άτομα στα οποία θα μπορούσαμε να το έχουμε μεταδώσει, ώστε να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Αν το περάσω είναι δυνατόν να μολυνθώ ξανά;
Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Το πιθανότερο είναι ότι άτομα με επαρκές ανοσοποιητικό που μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον ιό, θα διαθέτουν ανοσία απέναντί του για κάποιο διάστημα. Τουλάχιστον για ένα έτος, αλλά ίσως και για ολόκληρη τη ζωή τους. Αν και έχουν υπάρξει στοιχεία που δείχνουν ότι εκτός της Κίνας ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζονται για δεύτερη φορά θετικοί στον ιό, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πρόβλημα έγκειται στην ανακρίβεια των τεστ και όχι σε πραγματική επανεμφάνιση της ασθένειας, τονίζει στον Guardian ο Dr. David Buchholz, ιατρικός διευθυντής της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο ιατρικό κέντρο Irving του πανεπιστημίου Columbia.
Πηγή: wwww.theguardian.com