Οι βιταμίνες αποτελούν βασικά συστατικά των τροφών και «κλειδιά» για τις περισσότερες μεταβολικές λειτουργίες στο σώμα μας. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει ζωή και μικρές ελλείψεις τους είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, πολλές φορές ο τρόπος μαγειρέματος ή η προετοιμασία μιας σαλάτας, ενός χυμού ή ακόμα και ενός φρούτου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι πολλές από αυτές, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β, πολλά αντιοξειδωτικά, εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία στο φως, στη θέρμανση και στον αέρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολύ εύκολα. Ακόμα, μπορεί λόγω της διαλυτότητάς τους στο νερό να παρασύρονται κατά το βράσιμο και να χάνονται. Αν λοιπόν θέλετε να επωφεληθείτε στο maximum από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα.
- Προτιμάτε τα λαχανικά ωμά.
- Επιλέγετε το ψήσιμο στον ατμό αντί για το βράσιμο των λαχανικών.
- Οταν βράζετε τα λαχανικά, μην τα αφήνετε να βράσουν πολλή ώρα.
- Μη χρησιμοποιείται πολύ νερό για το βράσιμο των λαχανικών.
- Οταν καθαρίζετε ένα φρούτο, φάτε το αμέσως.
- Οταν στύβετε έναν χυμό, πιείτε τον αμέσως.
- Οταν αποθηκεύετε τα λαχανικά (είτε εντός είτε εκτός ψυγείου), μην τους βγάζετε τη φλούδα και μην τα κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.