Έχουμε δει το decluttering σε πολλά τηλεοπτικά σόου, έχουμε ακούσει ότι αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών celebrities ενώ και εσείς πιθανότατα να το έχετε σκεφθεί, δίχως να το συνειδητοποιήσετε. Ειδικά αυτές τις μέρες που μένουμε σπίτι, πιθανότατα να έχετε κοιτάξει τον χώρο σας και να θέλετε να τον τακτοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Είτε αυτό το πλάνο πρόκειται για την ασφυκτικά γεμάτη ντουλάπα σας είτε για την βιβλιοθήκη σας, απαραίτητο είναι το ξεκαθάρισμα (decluttering) ανάμεσα στα πράγματα που σας χρησιμεύουν και σε εκείνα που απλώς «γεμίζουν» τον χώρο, αφού δεν σας εξυπηρετούν πια. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολία σε αυτό ακριβώς το στάδιο, καθώς διατηρούν αντικείμενα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται, σκεπτόμενοι ότι θα τα χρειαστούν στο μέλλον.
Γιατί επωφελούμαστε από το decluttering;
Το decluttering αν και αποτελεί ένα απλό ξεκαθάρισμα, προσλαμβάνει θεραπευτικές ιδιότητες, διότι χαρίζει ένα νοητικό διάλειμμα από την διαρκή ενασχόληση με δύσκολα ζητήματα της καθημερινότητας. Μας βοηθά να συντονίσουμε τον εγκέφαλό μας σε μια συστηματική, ενεργητική κατάσταση, που μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς της ζωής μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ακριβώς όπως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια «αποτοξίνωση» στους χώρους μας, το ίδιο μπορούμε να εφαρμόσουμε στον εαυτό μας και το πρόγραμμά μας, διακρίνοντας ανάμεσα σε εκείνα που πρέπει να γίνουν για να πλησιάσουμε τα «θέλω» μας και εκείνα που μας αποσυντονίζουν. Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά όμως, θα πρέπει να αποτινάξουμε τις περιττές ανησυχίες ή ενοχές, που μας ωθούν να κρατάμε αντικείμενα, ακόμα και αν ξέρουμε ότι πιθανότατα δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το κάνουμε;
Ενώ η ανάγκη για την καλύτερη δυνατή οργάνωση μοιάζει σχεδόν επιτακτική στις μέρες μας, καθώς μας προσδίδει σταθερότητα και ασφάλεια σε μια καθημερινότητα που αλλάζει ταχύτατα, πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να διατηρούν άχρηστα αντικείμενα, στην περίπτωση που χρειασθούν. Αυτή ακριβώς η σκέψη αποδεικνύει πόσο βαθιά συνδεδεμένοι είμαστε με τα πράγματά μας. Τα αντικείμενά μας «κουβαλούν» τις ιστορίες μας και τις αναμνήσεις. Γι’αυτό κάθε φορά που σκεφτόμαστε να πετάξουμε κάτι, βιώνουμε μαζικά όσα έχουμε ζήσει φορώντας αυτό το ρούχο ή διαβάζοντας αυτό το βιβλίο και η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς εκείνη την στιγμή κατακλυζόμαστε από πολλά συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Ένας τρόπος για να κάνετε την διαδικασία του decluttering πιο ομαλή είναι να σκεφθείτε την τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε το αντικείμενο και εάν σας γεμίζει χαρά. Αν συνειδητοποιήσετε ότι το φόρεμα που κοιτάζετε δεν το έχετε φορέσει τον τελευταίο χρόνο, τότε πιθανότατα να έχει έρθει η στιγμή να το αποχαιρετίσετε. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να μην κρατάτε πράγματα, απλώς επειδή νιώθετε ενοχές, καθώς έτσι μειώνεται πολύτιμος χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει νέα αντικείμενα και άρα νέες αναμνήσεις.