Με τις θερμοκρασίες να ανεβοκατεβαίνουν λόγω της ανοιξιάτικης αστάθειας του καιρού, πολλοί χρησιμοποιούν κλιματιστικό.
Εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού όμως το κατά πόσο είναι ασφαλές είναι ένα ερώτημα…
Ειδική αναφορά στα κλιματιστικά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Δύσκολο το θέμα
Δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα επηρεάσει τη διασπορά του ιού η αλλαγή του καιρού, ενώ αναφερόμενος στα κλιματιστικά χαρακτήρισε το θέμα «δύσκολο».
«Ξέρουμε ότι το καλύτερο μέσο για να αραιώσει κατά κάποιο τρόπο η ποσότητα των ιικών σωματιδίων σε ένα σπίτι αν σε αυτό ας πούμε είναι κάποιο άτομο που έχει συμπτώματα, είναι ο καλός αερισμός του χώρου», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε ότι ο ιός έχει κάποιες ειδικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας οι οποίες τον ευνοούν και μερικές ειδικές συνθήκες οι οποίες είναι αποτρεπτικές για αυτόν και τον διαλύουν.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι γίνεται αυτή τη στιγμή ειδική συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών «που μπορούμε καλύτερα να ελέγξουμε και να απομονώσουμε τον ιό από διάφορες επιφάνειες.
Αερίστε το χώρο
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αερίζει συχνά και τακτικά τον χώρο στον οποίο έχει κάποιο ο οποίος έχει ήπια συμπτώματα και δεν ξέρει αν έχει ή δεν έχει τον ιό».
«Σχετικά με τα κλιματιστικά υπάρχουν μερικά αναπάντητα ερωτηματικά, καλύτερα να εξαερίζουν τον αέρα προς τα έξω παρά να ανακυκλώνουν τον ίδιο τον αέρα του σπιτιού», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκε ότι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 60 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.673, ενώ 68 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.