Μια νέα σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έφερε τις τελευταίες ώρες ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη χρήση μάσκας από πολίτες που δεν έχουν διαγνωσθεί με τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με το ΠΟΥ απαραίτητη είναι η μάσκα στο νοσηλευτικό προσωπικό, σε ανθρώπους που έχουν βγει θετικοί στο τεστ αλλά και σε όσους φροντίζουν κάποιον ασθενή.
Ωστόσο για πρώτη φορά ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός για τον κοροναϊό ανέφερε ότι η χρήση κάποιου προστατευτικού για το στόμα και τη μύτη δεν θα ήταν κακή ιδέα.
Το θέμα σχολίασε και ο λοιμωιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή του καθιερωμένη ενημέρωση.
Όπως ανέφερε ο ίδιος έρευνα του CDC έδειξε ότι η χρήση κάποιου είδους καλύμματος του προσώπου και της μύτης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ιού.
«Γίνεται αναφορά ακόμα και αυτοσχέδιες μάσκες με ύφασμα ή κασκόλ και πάλι μόνο σε δημόσιο χώρο όταν υπάρχει επφαή με άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν γίνεται ξαφνικά γιατί έχει αλλάξει το μήνυμα των γιατρών αλλά για να μην δώσουμε περισσότερες ευκαιρείς στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν» τόνισε ο γιατρός.
Μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο κ. Τσιόδρας όμως και στον τρόπο που κάποιος χρησιμοποιεί μια μάσκα. «Αν υποθέσουμε ότι είμαι καλά και εκτεθώ σε περιβάλλον που κάποιος έχει τον ιό. Πάνω από 40% των σωματιδίων θα έχουν παγιδευτεί στο ύφασμα που φοράω. Αν το βγάλω με απρόσεκτες κινήσεις μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος δικής μου μόλυνσης. Μπορεί η πρακτική της μάσκας να προστατεύει αυτόν που είναι υγιής από αυτόν που έχει τον ιό αλλά όχι συμπτώματα, αλλα΄μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα από την αντίθετη μεριά».
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η χρήση μάσκας θα φέρει μικρό όφελος, αλλά μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί και η εξάπλωση του ιού.
«Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενδεχομένως να προτείνουμε στην Ευρώπη μια τέτοια λύση αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τους περιορισμούς» κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.
ΠΟΥ: Δεν είναι κακή ιδέα τα προστατευτικά για το στόμα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άνοιξε όμως την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.
«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα… από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ.
Ο Ράιν τόνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.
Τραμπ: «Προσωπικά δεν θα φορέσω»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την νέα σύσταση της επίσημης υγειονομικής αρχής της χώρας προς όλους τους Αμερικανούς να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, για τον περιορισμό μετάδοσης του νέου κορονοϊού, τονίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν πρόκειται να φορέσει μία.
Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, είναι «μόνο μια σύσταση», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.
«Θα είναι σε εθελοντική βάση», επέμεινε. «Προσωπικά, δεν θα φορέσω μια», είπε.
«Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο (…) φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες… δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα», συνέχισε.
Το CDC επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη κάλυψης του προσώπου κατά τη διάρκεια αγορών, όταν οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο ανακοίνωσε την Πέμπτη παρόμοιες συστάσεις για τους κατοίκους της πόλης του, η οποία πλέον μετρά περισσότερα θύματα από τον Covid-19, από όσα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC και αναδεικνύει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην Σιγκαπούρη από ασυμπτωματικούς φορείς. Η μελέτη δείχνει ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω της απλής αναπνοής, μέσω του αέρα.
Πρόκειται για μεταστροφή της στάσης των αρχών, που μέχρι σήμερα, βασιζόμενες στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC, υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου.