Όταν περνάμε όλη την ημέρα μας στο σπίτι, ενώ παράλληλα βομβαρδιζόμαστε ασταμάτητα από νέες πληροφορίες για τον φονικό ιό, είναι αναμενόμενο το άγχος μας να απογειώνεται. Και δυστυχώς, μια από τις κακές… συνήθειες του άγχους είναι να σωματοποιείται με τη μορφή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, πολλά εκ των οποίων μοιάζουν με ορισμένα συμπτώματα του κοροναϊού. Για να διασφαλίσουμε τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε.
Άγχος ή κοροναϊός;
Δύσπνοια
Το έντονο άγχος, ιδιαίτερα με τη μορφή της κρίσης πανικού, μπορεί να μας δημιουργήσει την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε ή να προκαλέσει πόνους στο στήθος. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα συνήθως δεν διαρκούν για πολλή ώρα. Μόλις καταφέρουμε να ξαναβρούμε την ψυχραιμία μας, επανερχόμαστε στο φυσιολογικό. Αντιθέτως, στην περίπτωση του κοροναϊού η δύσπνοια είναι διαρκής και μπορεί να γίνει τόσο έντονη, ώστε να δημιουργεί εμπόδια ακόμη και σε απλές δραστηριότητες.
Εξάψεις
Όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή ότι “παίρνουμε φωτιά” από το άγχος. Ωστόσο οι εξάψεις δεν είναι το ίδιο με τον πυρετό. Αν ανεβάσετε πυρετό πάνω από 37.8, ο οποίος μάλιστα είναι επίμονος και συνοδεύεται από ρίγη, εφίδρωση και πόνους στο σώμα, δεν αποκλείεται να ευθύνεται ο νέος ιός.
Ξηρός βήχας
Αν και δεν πρόκειται για το κυριότερο σύμπτωμα που έχουμε συνδέσει με το άγχος, υπάρχει ο λεγόμενος “νευρικός βήχας”, ο οποίος πράγματι αποτελεί ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Αν, όμως, ο ξηρός βήχας είναι επίμονος, το πιθανότερο είναι ότι πάσχετε από κάποια ίωση – είτε πρόκειται για τη συγκεκριμένη είτε για κάποια άλλη. Επίμονος μπορεί να θεωρηθεί ένας βήχας αν παρουσιάσει ένα έντονο επεισόδιο που θα κρατήσει πάνω από μία ώρα ή περισσότερες από τρεις κρίσεις στη διάρκεια ενός 24ώρου.
Ανοσμία και αγευσία
Τα τελευταία “διάσημα” συμπτώματα του κοροναϊού δεν συνδέονται με το άγχος, όμως μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις κατάθλιψης. Επιπλέον, πρόκειται για πολύ συνηθισμένα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος αλλά και της εποχικής αλλεργίας. Επομένως, δεν είναι αιτία για πανικό – όμως σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να περιορίσετε ακόμη περισσότερο την επαφή σας με τον έξω κόσμο.
Πώς θα ηρεμήσουμε;
Ο κοροναϊός μας προκαλεί άγχος, το άγχος μας προκαλεί ψυχοσωματικά συμπτώματα και τα συμπτώματα μεγεθύνουν το άγχος μας ότι έχουμε κοροναϊό. Για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτό το δύσκολο διάστημα, αλλά και να διατηρούμε την επαφή μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μέσω τηλεφώνου και κλήσεων βίντεο. Σύντομα, όλος αυτός ο εφιάλτης θα είναι πίσω μας. Μέχρι τότε, ας δώσουμε αγάπη στους εαυτούς μας.