Μια λάθος εντύπωση που είχε περάσει στην κοινωνία σχετικά με τον κοροναϊό ήρθε να διαψευστεί με τον χειρότερο τρόπο σήμερα, Τρίτη, με τον θάνατο της 40χρονης, η οποία αποτελεί το 20ο και παράλληλα το νεαρότερο, μέχρι σήμερα, θύμα του φονικού ιού στην Ελλάδα.
Η εντύπωση που επικρατούσε είναι πως μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι κινδυνεύουν από τον κοροναϊό. Κάτι τέτοιο βέβαια φαίνεται να μην είναι αληθές.
Η αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο πιο επικίνδυνος για την υγεία του είναι ο ιός, ενώ όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι ακόμα πιο ευάλωτοι.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι κανένας δεν πρέπει να νιώθει αλώβητος απέναντι στον κοροναϊό. Εκτός από τον θάνατο της 40χρονης, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπασχε από χρόνια αναπνευστική νόσο, ανάμεσα στους νεκρούς παγκοσμίως υπάρχει και ένας 18χρονος στο Κόβετρι της Βρετανίας.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση. Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως και οι νέοι κινδυνεύουν από τον ιό. Συνήθως οι νέοι δεν νοσούν βαριά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ανοσία στο ιό, ούτε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν θύματα μικρής ηλικίας, είπε.
«Κανείς δεν είναι αλώβητος απέναντι στον ιό»
Σε αυτό το θέμα, το πρέπει ξεκαθαρίσει πριν να είναι αργά, αναφέρθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κοροναϊό, Αθανάσιος Τσακρής.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή «από τα δεδομένα που έχουμε και από την Ιταλία έχουν πολλά περιστατικά με ασθενείς 20 έως 40 ετών».
Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως πολλά από αυτά τα περιστατικά μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές και κάποια από αυτά να καταλήξουν.
Σχετικά με τους λόγους που ενδέχεται να οδηγήσουν στον θάνατο, ο κ. Τσακρής είπε πέραν από υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους.
«Όλες οι ηλικίες πρέπει να προσέχουν και για τον εαυτό τους, αλλά και για να μην μεταδίδουν τον ιό στις πιο ευπαθείς ομάδες» κατέληξε ο κ. Τσακρής.
«Δεν έχουν όλοι οι νέοι που νοσηλεύονται υποκείμενα νοσήματα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μινα Γκάγκα.
Η κ. Γκάγκα κατέστησε με τη σειρά της σαφές πως κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον κοροναϊό.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα εάν όλοι οι νεότεροι άνθρωποι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο έχουν υποκείμενα νοσήματα, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως νοσηλεύεται 29χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
«Όλες οι λοιμώξεις μπορούν να εμφανιστούν και να ναι σοβαρές και σε νεαρές ηλικίες» είπε και συμπλήρωσε πως:
«Το έχουμε δει και στην γρίπη και στις πνευμονίες της κοινότητας».
Όλες οι λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές σε όλες τις ηλικίες. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί», κατέληξε
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας αυξήθηκαν σε 743, μετά την επιβεβαίωση 48 νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Σωτήρη Τσιόδρα, αυξάνονται και οι θάνατοι στη χώρα, που μέχρι το μεσημέρι έφτασαν τους 20, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.
Μάλιστα, η τελευταία περίπτωση αφορά 40χρονη στη Καστοριά, που αποτελεί και το νεαρότερο θύμα του ιού.
Από τους ασθενείς 134 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 45 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.
Στα ευχάριστα νέα, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Τσιόδρας είναι ότι 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Επίσης, επισήμανε ότι «οι αριθμοί που έχουμε είναι αναλογικά καλύτεροι από τις άλλες χώρες. Όσο πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους μας».
«Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.
«Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο τον καταλαβαίνουμε. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση. Δεν πρέπει να κάτσουμε ως αβοήθητοι παρατηρητές αυτής της κατάστασης», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος.
Παράλληλα, σχετικά με τον θάνατο της 40χρονης, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι να έχουν επικοινωνία με τον γιατρό τους, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιοι υποκείμενο πρόβλημα υγείας