Παρά το γεγονός ότι πλέον ο κοροναϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας πολλοί ρωτούν για τα συμπτώματα της νόσου.
Πώς αισθανόμαστε αν κολλήσουμε; Τι συμβαίνει στο σώμα μας; Τι θα κάνουμε με το που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα;
Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων και την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.
Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.
Πώς μεταδίδεται
Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.
Οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν επίσης αν αγγίξει κάποιος κάτι που είχε αγγίξει προηγουμένως ένας ασθενής και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
Πόσο διάστημα χρειάζεται για την ταυτοποίηση των ιών
Το διάστημα αυτό μπορεί να ποικίλλει, αφού στην περίπτωση του HIV χρειάστηκαν χρόνια για να ταυτοποιηθεί ως η αιτία του AIDS. Στην περίπτωση του SARS πολλοί από τους κορυφαίους γιατρούς στην Κίνα πίστευαν αρχικά ότι είχαν να κάνουν με μια πνευμονία, που προκαλούσαν τα χλαμύδια (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήρια). Στην πόλη Βουχάν, από όπου πρωτοξεκίνησε ο νέος κοροναϊός, φιλοξενείται το πρώτο στην Κίνα εργαστήριο βιολογικού περιορισμού, όπου ερευνώνται τα πιο επικίνδυνα παθογόνα του πλανήτη, άρα θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας.
Η αντιμετώπιση των κοροναϊών
Συγκεκριμένη αγωγή για τους κοροναϊούς δεν υπάρχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους. ΟΙ γιατροί μπορούν να ανακουφίσουν τους πάσχοντες με αναλγητικά ή αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ, οι υγραντήρες και τα ζεστά ντους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του βήχα και της κυνάγχης (πόνου στο λαιμό). Οι γιατροί συστήνουν ανάπαυση, ύπνο όσο το δυνατόν περισσότερο και κατανάλωση άφθονων υγρών.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο Covid-19, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;
Οσοι νοσούν από κοροναϊό, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή.
Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.
Το πρόβλημα με τις εποχιακές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια. Έχουν την τάση να είναι ρινικές, και τα περισσότερα συμπτώματα εντοπίζονται στο κεφάλι, εκτός και αν παρουσιάσετε επίσης εξάνθημα.
Η γρίπη και ο νέος κοροναϊός επηρεάζουν τόσο άλλα συστήματα όσο και την κατώτερη αναπνευστική οδό. Πιθανότατα δεν θα τρέχει η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να έχετε είναι ένας πονόλαιμος, ένας βήχας, πυρετό ή η δύσπνοια. Επομένως, είναι μια αρκετά διαφορετική κλινική διάγνωση.
Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν έχετε προϋπάρχουσα κατάσταση όπως το άσθμα.
Ο κοροναϊός μεταδίδεται από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;
Με βάση πρόσφατες αναφορές, η μετάδοση είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.