Στη σύγχρονη εποχή όλοι ανεξαιρέτως γνωρίζουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, με τις αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να προειδοποιούν ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.
Για το καλό της υγείας και της ευεξίας σας, λοιπόν, είναι σημαντικό να αφήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια στο παρελθόν. Σίγουρα απαιτεί προσπάθεια και επιμονή από εσάς, μιας και δεν πρόκειται απλά για μια συνήθεια που βασίζεται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά για έναν πραγματικό εθισμό στην ουσία της νικοτίνης.
Αν ωστόσο δεν έχετε αποφασίσει ακόμη να κόψετε το κάπνισμα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός σας έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό των μη καπνιστών, αλλά και διαφορετικό ρυθμό μεταβολισμού, που επηρεάζεται κυρίως από τη νικοτίνη. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να καταναλώνετε συχνότερα αν είστε καπνιστές και οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία σας.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των καπνιστών
*Βιταμίνη C
Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη C είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνει την υγεία του δέρματος και περιορίζει τις φλεγμονές.
Η καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Ωστόσο, οι καπνιστές χρειάζονται 35 mg περισσότερα, αφού η νικοτίνη καταστρέφει τη βιταμίνη C.
Eμπλουτίστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά που αποτελούν μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης C, όπως το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, η κόκκινη πιπεριά, το μπρόκολο και το καρότο.
*Αντιοξειδωτικά
Tα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από τη φθορά και τη γήρανση των κυττάρων. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μετρήσεις για την ποσότητα αντιοξειδωτικών που χρειάζονται οι καπνιστές, οι ειδικοί όμως τονίζουν πως θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να προσλαμβάνουν τουλάχιστον την προτεινόμενη ημερήσια δόση. Tα πιο πολύτιμα αντιοξειδωτικά, εκτός από τη βιταμίνη C, στην οποία προαναφερθήκαμε, είναι η βιταμίνη Ε, τα καροτένια και τα φλαβονοειδή.
Η βιταμίνη Ε εντοπίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς (π.χ. φουντούκια, ηλιόσποροι). Τα καροτένια είναι στην ουσία προβιταμίνη A, που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη A και περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα (π.χ. καρότα, κόκκινη πιπεριά, κολοκύθα). Τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή την έχουν το κόκκινο κρασί, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το πράσινο τσάι.
*Γαλακτοκομικά
Ενώ δεν είναι απαραίτητο για τους καπνιστές να προσλαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο από τη συνιστώμενη ποσότητα (1.000 mg ημερησίως), συνήθως λόγω της υπερκατανάλωσης καφέ οι καπνιστές παίρνουν λιγότερο ασβέστιο από αυτό που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για έναν ενήλικα. Επομένως, όσοι καπνίζουν είναι απαραίτητο να τρώνε καθημερινά επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, λευκά και κίτρινα τυριά), ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου.
*Φρούτα και μέλι
Οι καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες για υδατάνθρακες και γλυκές γεύσεις. Aυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες στον οργανισμό.
Προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με το βάρος σας, καλό είναι να προσλαμβάνετε τους υδατάνθρακες που τόσο χρειάζεστε από λιγότερο παχυντικές και ανθυγιεινές πηγές, όπως τα φρούτα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το μέλι.
*Νερό
Συχνά ο οργανισμός των καπνιστών παρουσιάζει μια μόνιμη μορφή ήπιας αφυδάτωσης, εξαιτίας της συνήθειάς τους να αντικαθιστούν το νερό με καφέ. Oι καπνιστές συνήθως υπερβαίνουν την προτεινόμενη ημερήσια δόση για την πρόσληψη καφεΐνης, που είναι τα δύο φλιτζάνια, αφυδατώνοντας έτσι τον οργανισμό τους.
Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχοντας πάντα κοντά σας ένα μπουκαλάκι με νερό.