Είναι ο γυναικείος οργασμός κολπικός; Μπορώ να έχω πολλαπλούς οργασμούς;

Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι ελεύθερη, επαναστατική. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να μπει σε «καλούπια». Η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται διαφορετικά την ερωτική επιθυμία, τη σεξουαλική διέγερση και κατ’ επέκταση τον οργασμό. Οι συγκεχυμένες, όμως, πληροφορίες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά σχετικά με τον «ιδανικό» οργασμό, την «τέλεια» κορύφωση, μας δημιουργούν ερωτήματα που επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι σημαίνει τελικά ικανοποίηση. Το κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσει να λύσει κάθε απορία.

Τι συμβαίνει τη στιγμή του οργασμού;

Ο οργασμός είναι ουσιαστικά η κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης. Διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και στην πραγματικότητα αποδεσμεύεται η σεξουαλική ένταση, προκαλώντας μια παροδική αίσθηση θολωμένης συνείδησης. Παρατηρείται αύξηση της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, αλλά και ακούσιες συσπάσεις του κόλπου, της μήτρας και των σφιγκτήρων του πρωκτού. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey των ΗΠΑ, ο οργασμός στις γυναίκες συνεπάγεται αντιδράσεις σε 30 διαφορετικά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας ακόμα και προσωρινή απώλεια της αίσθησης του πόνου. Την κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης διαδέχεται ένα αίσθημα χαλάρωσης, που οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών (ορμονών που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, αλλά ταυτόχρονα έχουν και παυσίπονη δράση).

Κλειτοριδικός ή κολπικός;


Το ερώτημα αυτό δεν έχει πάψει να απασχολεί τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Ο μύθος του κολπικού οργασμού έχει τις ρίζες του στη θεωρία του Φρόιντ, σύμφωνα με την οποία ο κλειτοριδικός οργασμός είναι «παιδικός», ενώ ο κολπικός δηλώνει σεξουαλική ωρίμαση. Σήμερα, η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί. Οι επιστήμονες θεωρούν την κλειτορίδα πιο ευαίσθητο όργανο από τον κόλπο, με περισσότερες νευρικές απολήξεις ακόμα και από το πέος. Ο ρόλος της κλειτορίδας είναι ουσιαστικός, όχι μόνο στον οργασμό, αλλά και κατά τη φάση της διέγερσης και της κορύφωσης, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα, με τη βοήθεια της σύγχρονης απεικονιστικής τεχνικής της μαγνητικής τομογραφίας, αποδεικνύεται ότι η κλειτορίδα διεγείρεται όπως και το πέος, στη φάση της οπτικής πρόκλησης με ερωτικές εικόνες. Οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι προτιμούν τον κλειτοριδικό ερεθισμό, ενώ υπάρχουν και άλλες που θεωρούν ιδανικό το συνδυασμό και των δύο τρόπων διέγερσης. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να ανακαλύψουμε τι μας ευχαριστεί περισσότερο και να το μοιραστούμε με το σύντροφό μας.

Μπορώ να έχω πολλαπλούς οργασμούς;


Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ένα μόνο οργασμό με κορύφωση, κάποιες έχουν μικρούς οργασμούς που φτάνουν σε έναν κορυφαίο (πολλαπλοί οργασμοί), ενώ υπάρχουν και άλλες με διακοπτόμενους οργασμούς (φτάνουν, δηλαδή, ψηλά, κόβονται, ξαναφτάνουν και ξανακόβονται), γεγονός που μπορεί να κρύβει κάποια παθολογία (π.χ. γυναικολογικά προβλήματα, άγχος κλπ.). Για να διαμορφωθούν αυτοί οι τύποι οργασμού, έχουν συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- γονίδια, απόψεις και εμπειρίες, ενώ η κάθε γυναίκα συνήθως ανήκει σε έναν από αυτούς τους τύπους.

Τι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος στη γυναικεία κορύφωση;


Η γυναικεία σεξουαλικότητα συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό και η κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τη στιγμή του οργασμού. Ένα ερέθισμα (π.χ. ένα βλέμμα, μια μυρωδιά, ένα συναίσθημα) προκαλεί σεξουαλική επιθυμία, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων του εγκεφάλου και την έκκριση ορμονών (ντοπαμίνης, ωκυτοκίνης και τεστοστερόνης), που συνδέονται με την ερωτική επιθυμία και τη διέγερση.

Το ιδανικό είναι ο ταυτόχρονος οργασμός;


Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι πραγματικά μια όμορφη εμπειρία, η οποία δημιουργεί μια αίσθηση απόλυτης σεξουαλικής «ισορροπίας» και ηδονής. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητος ούτε και υποχρεωτικός. Ο όρος «ιδανικό» λειτουργεί μάλλον καταναγκαστικά και για τους δύο συντρόφους, οι οποίοι παραβλέπουν την απόλαυση που προσφέρει η ίδια η σεξουαλική πράξη και προσπαθούν εναγωνίως να πετύχουν το συγχρονισμό του οργασμού. Συνήθως, το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μη φτάνει σε κορύφωση κανείς εκ των δύο συντρόφων. Ο ταυτόχρονος οργασμός μπορεί να έρθει αβίαστα όταν το ζευγάρι βρει το δικό του ρυθμό. Ακόμα, όμως, κι αν αυτό δεν συμβεί, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση και απόλαυση στο σεξ.

Πρέπει να έχω οργασμό σε κάθε σεξουαλική επαφή;


Ο γυναικείος οργασμός είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μια σκέψη που μας ήρθε ξαφνικά στο μυαλό ή το κουδούνισμα του τηλεφώνου είναι αρκετά για να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και να μας απομακρύνουν από την κορύφωση. Δεν μπορεί κάθε ερωτική πράξη να είναι τέλεια. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οργασμός δεν αποτελεί υποχρεωτική παράμετρο για κάθε επαφή, ούτε είναι καθοριστικός παράγοντας για την ικανοποίηση. Αντί να σκεφτόμαστε «πρέπει να έρθω σε οργασμό», σκέψη εξαναγκαστική που μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε το «μπορώ, θέλω, διεκδικώ έναν οργασμό».

Γιατί δεν μπορώ να φτάσω σε οργασμό;


Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν φτάσει ποτέ σε οργασμό (από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής) και άλλες οι οποίες άρχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρείται σε όλες τις ερωτικές επαφές μιας γυναίκας, με όλους τους συντρόφους, ή να εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η λεγόμενη οργασμική διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε οργανικά αίτια (π.χ. γυναικολογικά προβλήματα), σε ψυχολογικά (π.χ. άγχος, αναστολές, χαμηλή αυτοεκτίμηση) ή και σε συνδυασμό των δύο, να είναι αποτέλεσμα μειωμένης ερωτικής επιθυμίας ή απουσίας προκαταρκτικών ερωτικών παιχνιδιών. Η συμβολή ενός ψυχοθεραπευτή είναι σημαντική, προκειμένου να διερευνήσει η κάθε γυναίκα τους λόγους που την εμποδίζουν να φτάσει στην κορύφωση και έτσι να μπορέσει να τους αντιμετωπίσει.

Υπάρχει σημείο G;


Το σημείο G λέγεται ότι είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος λίγων εκατοστών από την είσοδο του κόλπου, στο πρόσθιο τοίχωμά του. Ονομάστηκε «G» εξαιτίας του Ernst Gräfenberg, του γυναικολόγου που εντόπισε πρώτος το σημείο και θεωρείται ότι η διέγερσή του μπορεί να κάνει τον οργασμό πιο έντονο και πιο ολοκληρωμένο, ενώ απελευθερώνει εκκρίσεις σε ρευστή μορφή. Οι γνώμες πάντως σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι διίστανται. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως το συγκεκριμένο σημείο το έχουν μόνο ορισμένες γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Μελέτης Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, το σημείο G δεν υπάρχει! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.800 γυναίκες, όλες ζεύγη μονοζυγωτικών ή διζυγωτικών διδύμων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ιδέα του σημείου G είναι καθαρά υποκειμενική, αφού τα ομοζυγωτικά δίδυμα δεν συμφωνούσαν στην ύπαρξή του (μία εκ των δύο διδύμων θεωρούσε ότι έχει σημείο G, σε αντίθεση με την άλλη), παρόλο που μοιράζονταν τα ίδια γονίδια. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να αναζητάμε απεγνωσμένα τη «μαγική» αυτή ανατομία, που το μόνο που προκαλεί είναι άγχος.