Εκτός και αν οι επιφάνειες απολυμαίνονται τακτικά, ο επιδημικός κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει από δύο ώρες έως και εννέα ημέρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια Greifswald και Ruhr στην Γερμανία. Παράλληλα οι επιστήμονες πίσω από την μελέτη, προειδοποιούν ότι οι προστατευτικές φόρμες όπως και οι μάσκες που φοριούνται από τους γιατρούς θα πρέπει να καταστρέφονται αμέσως μετά την χρήση τους, καθώς ο επιδημικός ιός θα μπορούσε να επιβιώσει πάνω τους έως και δύο ημέρες.
Η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του ιού όπως και του τρόπου καταστροφής του είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει το ξέσπασμα της ασθένειας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 900 ανθρώπων. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από 22 συνολικά μελέτες και διαπίστωσαν ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες όπως το πλαστικό, το γυαλί, το μέταλλο και το ξύλο για ένα ευρύ χρονικό διάστημα από δύο ώρες έως και εννέα ημέρες, κατά μέσο όρο.
Οι ιοί «αγαπούν» το κρύο
Όταν ένα αντικείμενο εκτίθεται σε ιούς, μπορεί να συμβάλλει στην εξάπλωση παθογόνων, «μεταφέροντας» μικρόβια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως η γρίπη, έτσι και οι υπόλοιποι ιοί ευδοκιμούν στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να ζήσουν σε αντικείμενα για έως και 28 ημέρες, αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τέσσερις βαθμούς. Αντίθετα, οι θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους τριάντα βαθμούς μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες επιβίωσης του, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hospital Infection.
Πώς μπορεί να σκοτωθεί ο κοροναϊός;
Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, οι ιοί είναι εύκολο να καταστραφούν με απλά προϊόντα καθαρισμού, αφού το απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα χρειάστηκε μόλις ένα λεπτό για να σκοτώσει τον κοροναϊό. Χρησιμοποιώντας χλωρίνη, επιπλέον, οποιοδήποτε μολυσμένο αντικείμενο απολυμάνθηκε μόλις σε τριάντα δεύτερα. Ο επικεφαλής καθηγητής της μελέτης Gunter Kampft του Πανεπιστημίου του Greifswald δήλωσε χαρακτηριστικά: « Ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες με θερμοκρασία δωματίου έως και εννέα ημέρες. Ωστόσο, σε θερμοκρασία άνω των τριάντα βαθμών οι πιθανότητες επιβίωσης είναι συγκριτικά λιγότερες».