Οι περισσότεροι ενήλικοι αρρωσταίνουν τουλάχιστον µία φορά κάθε χρόνο, συνήθως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειµώνα. Ο τετριµµένος χαρακτήρας του κρυώµατος έχει την τάση να µας κρατά µακριά από τον γιατρό, ακόµη και όταν παρουσιάζουµε έντονα συµπτώµατα.
Ταυτόχρονα, πολλοί από εµάς δεν καταδεχόµαστε να πάρουµε άδεια από τη δουλειά µας για κάτι τόσο απλό όσο µια µικρή ιωσούλα! Έτσι, αναζητούµε τη λύση στα γιατροσόφια που υπόσχονται να µας ανακουφίσουν εύκολα και γρήγορα. Δυστυχώς, πολλά από αυτά όχι µόνο δεν µας βοηθούν, αλλά είναι ικανά να κάνουν τα πράγµατα χειρότερα.
Το ποτό της παρηγοριάς
Αυτή η σκωτσέζικη λύση για το κρυολόγημα έχει γίνει αρκετά δημοφιλής και στη χώρα μας. Το… φάρμακο των Σκωτσέζων είναι απλό, νόστιμο και απολύτως συμβατό με τη χώρα καταγωγής του. Πρόκειται για μια κούπα με ουίσκι, μέλι και λεμόνι, αραιωμένα με λίγο ζεστό νερό. Πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί; Το ουίσκι έχει αποσυμφορητική δράση, το μέλι μαλακώνει τον λαιμό, ενώ το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C.
Στην πραγματικότητα, όμως, η θετική του επίδραση δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Το αλκοόλ «καίει» τον λαιμό μας, κάνοντάς μας να νιώσουμε προσωρινά απαλλαγμένοι από το βράχνιασμα. Ταυτόχρονα όμως μας αφυδατώνει και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Ετσι, λίγη ώρα μετά αισθανόμαστε χειρότερα και δεν αποκλείεται να παρατείνουμε τη ζωή του κρυώματος αντί να το ξεφορτωθούμε.
Η δύναμη της θέλησης
«Αν προσπαθήσεις να το αγνοήσεις, θα περάσει πιο γρήγορα». Αν ακούτε αυτή την άποψη για πρώτη φορά, δεν αποκλείεται να σας φανεί γελοία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι – ανάμεσά τους και η γράφουσα – όχι μόνο την έχουν εφαρμόσει, αλλά έχουν πειστεί και για τα αποτελέσματά της. Ηρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι είχαμε άδικο. Το κρύωμα δεν χρειάζεται πολλά πράγματα για να περάσει, όμως σίγουρα η ξεκούραση είναι απαραίτητη.
Ταυτόχρονα, η αντίληψη ότι τα φάρμακα εμποδίζουν το ανοσοποιητικό μας να καταπολεμήσει τα μικρόβια είναι λανθασμένη: το μόνο που καταφέρνουμε όταν αφήνουμε το σώμα μας να κάνει μόνο του όλη τη δουλειά, είναι να μένουμε άρρωστοι για περισσότερο καιρό, ενώ βοηθάμε την ίωση να… μετακομίσει στους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν.
Καυτά ποτήρια
Οι βεντούζες, το μυστικό όπλο κάθε γιαγιάς που σεβόταν τον εαυτό της, έχει κάνει comeback στις εναλλακτικές θεραπείες. Εκείνοι που ορκίζονται στο όνομά τους δεν έχουν άδικο: αυτή η φαινομενικά ανορθόδοξη μέθοδος βελτιώνει τη ροή του αίματος, αφαιρεί τις τοξίνες από τον οργανισμό, μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο και ανακουφίζει το αναπνευστικό από τα συμπτώματα του κρυώματος. Επομένως, γιατί βρίσκεται σε αυτή τη λίστα;
Όταν το κρυολόγημα συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, οι βεντούζες μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα. Εκτός αυτού, όμως, απαιτούν το άτομο που τις εκτελεί να ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Σε άλλη περίπτωση, τόσο η ίδια η διαδικασία όσο και η αλληλεπίδραση με τη φωτιά και το οινόπνευμα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους.
Γιατροί του εαυτού μας
Έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι η αναζήτηση των συμπτωμάτων μας στο Διαδίκτυο δεν μας μετατρέπει αυτομάτως σε γιατρούς, όμως δεν δείχνουμε την ίδια μετριοφροσύνη μπροστά σε ένα κρύωμα. Ετσι, μόλις ο λαιμός μας αρχίσει να μας ενοχλεί, δεν αποκλείεται να καταφύγουμε στις «αγκάλες» του φαρμακοποιού, ζητώντας του… ένα απ’ όλα. Βλέπετε, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι αν, για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε ένα αντιπυρετικό κάθε έξι ώρες, όταν έχουμε στη διάθεσή μας δύο διαφορετικά σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής μειώνεται στη μέση.
Ωστόσο, οι δραστικές ουσίες ακόμη και των πιο ελαφριών φαρμάκων μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους με απρόσμενους τρόπους. Για τον ίδιο λόγο, σε περίπτωση που λαμβάνετε αγωγή για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, ενημερώστε οπωσδήποτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας. Μόνο έτσι θα είστε βέβαιοι ότι δεν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Μια επικίνδυνη στρατηγική
Δυστυχώς, η αυτοσυνταγογράφηση δεν περιορίζεται πάντα στα… κοκτέιλ αντιπυρετικών. Πολλές φορές, για να «προλάβουμε» την εξέλιξη του κρυώματος και να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας, αναβαθμίζουμε την αυτοσχέδια θεραπεία μας και παίρνουμε αντιβιοτικά. Η αντιβίωση είναι – ή μάλλον ήταν – το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στα μικρόβια. Ωστόσο, αυτά τα μαγικά σκευάσματα είναι αποτελεσματικά μόνο απέναντι στα βακτήρια και δεν έχουν την παραμικρή δράση επί των ιών που προκαλούν τα περισσότερα κρυώματα. Το κυριότερο; Η κατάχρησή τους έχει οδηγήσει σε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο: τα πολυανθεκτικά μικρόβια.
Αυτοί οι μικροοργανισμοί απαντώνται συνήθως εντός των νοσοκομείων και ορισμένοι από αυτούς διαθέτουν έως και 98% ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά – με άλλα λόγια, είναι πρακτικά ανίκητοι. Ομως δεν είναι μόνο οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που πρέπει να μας τρομάζουν. Συνηθισμένα βακτήρια, όπως το e-Coli που προκαλεί την ουρολοίμωξη, επιδεικνύουν πλέον από 10% έως 37% ανθεκτικότητα στην ενδεδειγμένη αγωγή. Γι’ αυτό όχι απλώς δεν πρέπει να παίρνουμε ποτέ αντιβίωση με δική μας πρωτοβουλία, αλλά καλό είναι να ζητούμε και από τους γιατρούς μας να μας κάνουν strep test για να βεβαιωθούμε ότι χρειαζόμαστε πράγματι τα αντιβιοτικά που μας προτείνουν.
Υπάρχουν γιατροσόφια που λειτουργούν;
Περίπου. Κάποιες από τις προτροπές της μαμάς μας για τη διαχείριση του κρυώματος μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα – και σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουν χειρότερα τα πράγματα.
• Κοτόσουπα, τσάι, ζεστό νερό µε µέλι και λεµόνι: Τα άφθονα υγρά αποτελούν όντως κλειδί για τη γρήγορη ανάρρωση. Απλώς φροντίστε να µη βάλετε πολύ αλάτι στη σούπα και να επιλέξετε τσάι χωρίς καφεΐνη για να µην καταλήξετε ακόµη πιο αφυδατωµένοι.
• Γαργάρες µε αλατόνερο: Καταπραΰνουν τον λαιµό που έχει ταλαιπωρηθεί από τον βήχα.
• Φυσιολογικός ορός: Βοηθά στην αποσυµφόρηση της µύτης και δεν έχει παρενέργειες.
• Βιταµίνη C και εχινάκεια: Και οι δύο µέθοδοι λειτουργούν καλύτερα ως µέτρα πρόληψης παρά ως θεραπεία. Ωστόσο, καµία από τις δύο δεν πρόκειται να σας βλάψει, ενώ η εχινάκεια µπορεί να µειώσει τη διάρκεια του κρυώµατος κατά µιάµιση µέρα. Απλώς, αν είστε αλλεργικοί στη γύρη ή σε κάποιο είδος χόρτων, έχετε στον νου σας ότι δεν αποκλείεται να παρουσιάσετε αλλεργική αντίδραση και σε αυτή.