Όπως γνωρίζουμε, η αλήθεια και η καλή επικοινωνία είναι ένα υγιές σύνολο πραγμάτων που συνιστούν τη σχέση. Όταν η σχέση περνάει στάδια στα οποία δεν υπάρχει αυτό το πολύ σημαντικό σύνολο συστατικών τότε δε θα έρθουν και τα υπόλοιπα στάδια της με υγιή τρόπο. Ή έστω δε θα είναι υγιή τα επόμενα στάδια της σχέσης
Λέει μικρά ψέματα
Τι πάει να πει αυτό; Εσύ θεωρείς ότι το να σου λέει απλά και καθημερινά ψέματα θα τον σταματήσει από το να σου πει ένα μεγαλύτερο και πολύ πιο σοβαρό; Σκέψου το εξής, ότι δηλαδή αν κάποιος λέει τόσο εύκολα απλά και συχνά ψέματα τότε έχει την ανάγκη να καλύψει κάποια πράγματα που εσύ δε θα ήθελε να μάθεις.
Δηλαδή φαντάσου, αν είχε βγει ραντεβού με άλλη τι θεωρείς ότι θα έκανε; Ότι θα σου το έλεγε; Φυσικά και όχι! Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι «εκπαιδευμένος» να λέει ψέματα έτσι για το παραμικρό και να μην πει για κάτι που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη σχέση.
Τα μικρά ψέματα φέρνουν ή ενέχουν μεγαλύτερα
Όπου υπάρχει μικρό και «αθώο» ψέμα να ξέρεις ότι αποτελεί το «προεόρτιο» ενός πιο σοβαρού ψέματος. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις ατόμων που λένε παθολογικά ψέματα. Δε μιλάμε φυσικά για αυτές τις περιπτώσεις που θεραπεύονται από κάποιον ειδικό θεραπευτή ή σύμβουλο.
Όπου ψέμα συνεπάγεται απουσία αλήθειας. Δεν έχει σημασία αν είναι μικρό ή μεγάλο αυτό το ψέμα. Σημασία έχει ότι γεμίζει η σχέση σου σταδιακά με δόσεις ψέματος και όχι ειλικρίνειας. Και αν δεν υπάρχει η ειλικρίνεια τότε δεν υπάρχει και μία σωστή και υγιής σχέση.
Ανασφάλεια
Πιάνεις τον εαυτό σου να αγχώνεται. Να μην τον εμπιστεύεσαι τόσο τον σύντροφό σου. Και νιώθεις αυτήν την απουσία εμπιστοσύνης να εξελίσσεται σε ζήλια και σε συναισθηματικό πόνο. Όταν ακούς ψέματα δεν ξέρεις ποια αν θα μπορέσεις να πιστέψεις τα «σ’ αγαπώ» που θα σου λέει ο σύντροφός σου, τα «είμαι για καφέ με τους φίλους μου» που σίγουρα τα ακούς.
Θα κάνεις σενάρια που σαφώς και μπορεί να μην ισχύουν, δε θα φταις εσύ για αυτό όμως ή ότι ζηλεύεις. Πρέπει να αποφασίσεις τι άτομο θες να έχεις δίπλα σου. Δε σου αξίζει πάντως κάτι τέτοιο.