1. Kumbhakasana
Η θέση της σανίδας είναι πολύ βασική άσανα για την ενδυνάμωση των χεριών. Προσέξτε να τοποθετήσετε τις παλάμες κάτω από τους ώμους και να ευθυγραμμίσετε το σώμα και τη σπονδυλική στήλη. Ακόμα, κρατήστε το κεφάλι στην ίδια ευθεία . Προσπαθήστε να μη βυθίσετε τις ωμοπλάτες αλλά να τις κρατήσετε πάνω και ανοιχτές. Μείνετε για όσες αναπνοές μπορείτε και επαναλάβετε τρεις κύκλους.
2. Chaturanga
Κατά τη γνώμη μου μία από τις δυσκολότερες θέσεις της γιόγκα. Χρειάζεται όχι μόνο δυνατά χέρια αλλά και δυνατό-συμπαγή κορμό. Τις περισσότερες φορές εκτελείται λανθασμένα από τους ασκούμενους της γιόγκα. Ξεκινώντας από τη σανίδα για να φτάσεις την chaturanga χρειάζεται το σώμα να πάει προς τα εμπρός έτσι ώστε οι βραχίονες να έρθουν παράλληλοι στο πάτωμα και σε 90 μοίρες με τους πήχεις. Αν δεν μπορείτε να την επιτύχετε αρχικά είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τα γόνατα στο πάτωμα για να γίνει πιο σωστά η άσανα.
3. Vasisthasana
Ξεκινώντας πάλι από τη σανίδα, φέρτε το βάρος πρώτα στο δεξί χέρι και τοποθετήστε το αριστερό πόδι ακριβώς πάνω από το δεξί. Ευθυγραμμίστε τους ώμους και κρατήστε τον κορμό σταθερό και ψηλά. Επαναλάβετε και με το αριστερό χέρι.
4. Urdhva dhanurasana
Στην παιδική μας ηλικία αυτή την άσκηση τη λέγαμε γέφυρα αλλά στη γιόγκα ονομάζεται πάνω τόξο. Τοποθετήστε τις παλάμες ακριβώς δίπλα από τα αφτιά, με τους αγκώνες παράλληλους χωρίς να ανοίγουν. Το ίδιο ισχύει και για τα πόδια. Τοποθετήστε τα πέλματα κοντά στον κορμό, με τα γόνατα παράλληλα και στο εύρος της λεκάνης. Με εισπνοή τεντώνουμε χέρια και πόδια. Αν δεν μπορείτε να τεντώσετε τα χέρια δοκιμάστε να τοποθετήσετε την κορυφή της κεφαλής στο έδαφος. Μείνετε για πέντε αναπνοές.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα