Όσο καθαρό και αν διατηρείτε το χώρο σας, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν ορισμένα σημεία που δεν σας έχει περάσει καν από το μυαλό ότι χρειάζονται καθάρισμα. Τουλάχιστον όχι τόσο προσεκτικό και σίγουρα όχι τόσο συχνά. Τα παρακάτω μέρη του σπιτιού σας ενδέχεται να συγκεντρώνουν επικίνδυνα επίπεδα μικροβίων – και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να σας ξαφνιάσουν.
- Σφουγγάρι κουζίνας: Δεν αρκεί το καλό ξέπλυμα. Ο καλύτερος τρόπος να απομακρύνετε τα μικρόβια είναι να το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου δύο λεπτά κάθε ημέρα. Ακόμα και έτσι, θα πρέπει να το αντικαθιστάτε κάθε δύο εβδομάδες!
- Ποτηρόπανα: Χρειάζονται αντικατάσταση μετά από κάθε χρήση, αλλά και πλύσιμο σε καυτό νερό. Οπότε μην τα ξαναβάλετε απλώς στο πλυντήριο μαζί με τις πετσέτες του μπάνιου.
- Βρύση και νεροχύτης: Πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά με αντιβακτηριακά μαντιλάκια. Ο νεροχύτης της κουζίνας συγκεντρώνει 100.000 φορές περισσότερα βακτήρια από τον νιπτήρα του μπάνιου, εξαιτίας των υπολειμμάτων φαγητού που πέφτουν καθώς καθαρίζετε τα πιάτα.
- Πόμολα και οθόνες αφής: Ξέρατε ότι το κινητό σας είναι βρώμικο, όμως το ίδιο ισχύει και για τα πόμολα από τις πόρτες και τα χερούλια και τις οθόνες αφής των ηλεκτρικών συσκευών.
- Τηλεχειριστήρια: Είτε πρόκειται για εκείνο της τηλεόρασής σας, είτε για μια κονσόλα παιχνιδιών, έρευνα έδειξε ότι τα περισσότερα τηλεχειριστήρια φέρουν τον ιό της γρίπης, αλλά και βακτήρια e-Coli. Καθαρίστε τα με ένα αντιβακτηριακό μαντιλάκι, έπειτα απομακρύνετε τυχόν βρωμιές με μια παλιά οδοντόβουρτσα και επαναλάβετε με άλλο ένα μαντιλάκι για να είστε σίγουρη πως έχει καθαριστεί σωστά.
- Διακόπτες: Απαιτούν καθάρισμα με κάποιο αντιβακτηριακό διάλυμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα – κάθε μέρα αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είναι άρρωστο.
- Μπανιέρα ή ντουζιέρα: Η μέση μπανιέρα είναι πιο βρώμικη από έναν κάδο σκουπιδιών! Αυτό οφείλεται στα νεκρά κύτταρα, τα βακτήρια και τους υπόλοιπους ρύπους που απομακρύνουμε από το σώμα μας όταν απολαμβάνουμε το καυτό μας ντουζάκι. Για να διατηρείται καθαρή, θα πρέπει να καθαρίζετε το μπάνιο σας σε εβδομαδιαία βάση και να πλένετε τις κουρτίνες του ντους κάθε δύο εβδομάδες, χρησιμοποιώντας καυτό νερό, σαπούνι και δύο κούπες λευκό ξίδι.
- Πλυντήριο: Για τους ίδιους λόγους, τα πλυντήρια είναι εξαιρετικά βρώμικα – τουλάχιστον αν δεν καθαρίζετε τα ρούχα σας με καυτό νερό. Φροντίστε να το απολυμαίνετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα και ακόμη συχνότερα αν έχετε μωρό που παθαίνει συχνά… ατυχήματα.
- Μπάνιο: Δεν φτάνει να καθαρίζετε την μπανιέρα, τον νιπτήρα και την τουαλέτα. Κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι, τα μικρόβια εξαπλώνονται σε ολόκληρο το δωμάτιο. Καθαρίστε καλά το πάτωμα, τους τοίχους, αλλά ακόμη και τη θήκη του χαρτιού υγείας.
- Ηλεκτρική σκούπα: Εκτός από σκόνη και τρίχες, οι ηλεκτρικές σκούπες μας απαλλάσσουν και από ψίχουλα και κομματάκια φαγητού. Για αυτόν το λόγο όμως, έχουν και την τάση να αναπτύσσουν μικρόβια, τα οποία διαχέουν πίσω στο χώρο μας κάθε φορά που τις χρησιμοποιούμε.