Το να παραμείνει κανείς δραστήριος αποτελεί το βασικό προληπτικό μέτρο, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Ωστόσο, οι προπονήσεις υψηλής έντασης (HIIT), οι οποίες περιλαμβάνουν σύντομες «εκρήξεις» φυσικής δραστηριότητας και προϋποθέτουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματικές από την συνεχόμενη αερόβια άσκηση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, της Αυστραλίας, υποστηρίζουν ότι οι προπονήσεις υψηλής έντασης βελτιώνουν κατά πολύ την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της άνοιας καθώς αυξάνουν την ροή του αίματος, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του.
Η μελέτη συνέκρινε τους δείκτες ροής αίματος στον εγκέφαλο, ανάμεσα σε 11 άνδρες ηλικίας γύρω στα 25 έτη και σε 10 μεγαλύτερους άνδρες, με ηλικία τουλάχιστον 69 ετών.
Οι άνδρες επέλεξαν είτε να κάνουν ποδήλατο συνεχόμενα για δέκα λεπτά και έπειτα να ξεκουραστούν για ακόμη δέκα λεπτά είτε να κάνουν εναλλάξ ποδήλατο και διάλειμμα, με εναλλαγές ενός λεπτού ανάμεσα στα δύο.
Και οι δύο μορφές άσκησης βελτίωσαν την συνολική ροή αίματος στους οργανισμούς των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια των προπονήσεων.
Σημαντική διαφορά, ανάμεσα στα δύο είδη προπόνησης, αποτέλεσε το γεγονός ότι κατά τα λεπτά ξεκούρασης στην προπόνηση υψηλής έντασης η ροή του αίματος στον εγκέφαλο παρέμενε αυξημένη.
«Σε αυτήν την μελέτη εστιάσαμε στις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης στην υγεία του εγκεφάλου» επεσήμαναν οι ερευνητές.
«Δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε τις συμβουλές των ειδικών, που μας παροτρύνουν σε 150 λεπτά ήπιας γυμναστικής την εβδομάδα αλλά και την ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για ευ ζην!» καταλήγουν οι επιστήμονες.